open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
SZO: COVID-19, kao i boginje, ispit globalne solidarnosti
Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako, kada je riječ o pandemiji koronavirusa, svijet prolazi kroz ”ispit globalne solidarnosti” kao što je to bio slučaj i s boginjama.
08.05.2020. u 22:19
get url
text

Ghebreyesus je putem video linka održao konferenciju za medije. Tom prilikom podsjetio je kako je kroz historiju došlo do nekoliko prijelomnih tačaka, a da su, kada je riječ o zaraznim bolestima, iskorijenjene samo boginje i to 1979. godine.

Podsjetio je na borbu čovječanstva protiv boginja koja je trajala najmanje 3.000 godina, a u kojoj je ova bolest samo u 20. stoljeću odnijela 300 miliona života.

- Istrebljenje ove bolesti je najveća pobjeda u historiji kada je riječ o javnom zdravlju - rekao je Ghebreyesus.

Podsjetio je kako je Edward Jenner prvu vakcinu protiv boginja razvio 1796. godine, ali da je bolest iskorijenjena 184 godine kasnije. Zbog toga, smatra Ghebreyesus, treba biti strpljiv kada je riječ o vakcini protiv COVID-19. Dodao je kako je u vrijeme kada se svijet suočava sa ”zajedničkim neprijateljem”, potrebno zajednički djelovati.

- I COVID-19, kao i boginje, problem su koji je odlučujući za javno zdravlje. I COVID-19 je, kao i boginje, ispit globalne solidarnosti - rekao je Ghebreyesus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.