open-navfaktor-logo
search
Ne postoji jedinstven stav
Tajalndski naučnici prijavili su prvi slučaj prijenosa koronavirusa s mrtvog tijela na čovjeka
Dok se epidemiolozi širom svijeta trude identificirati otkud je tačno koronavirus došao i kako se širi, iz Tajlanda dolaze zabrinjavajuće vijesti.
15.04.2020. u 11:07
get url
text

Naime, tajalndski naučnici prijavili su prvi slučaj prijenosa koronavirusa s mrtvog tijela na čovjeka.

Slučaj je objavljen u Journal of Forensic and Legal Medicine u kojem je navedeno kako je to prvi slučaj infekcije i smrti među zdravstvenim osobljem u Odjelu forenzičke medicine. Naučnici, Won Sriyijitalai iz RVT Medical Center u Tajlandu i Viroj Wiwanitkit s kineskog Univerziteta Hainan u svom su pismu naveli kako se radi o forenzičaru iz Bankoka.

Problem je što naučnici još uvijek nemaju jedinstven stav oko toga koliko dugo koronavirus još postoji u tijelu nakon smrti. Rijetkost je da se nakon nečije smrti tokom pandemije, vrši obdukcija i proučava koliko još dugo traje prisutnost virusa u tijelu.

Vjeruju kako se forenzičar zarazio u kontaktu s preminulim koji je bio zaražen koronavirusom ili tokom obrade bioloških uzoraka.

Službeni je stav Svjetske zdravstvene organizacije da je prijenos patogena s mrtvog tijela na živu osobu veoma rijedak jer patogeni (među kojima su i virusi poput koronavirusa) ne mogu dugo preživjeti u ljudskom tijelu nakon smrti. Ali da osobe koje redovno rade s mrtvima, moraju biti posebno oprezne zbog moguće zaraze tuberkulozom i virusnim bolestima koje se prenose krvlju, piše Business Insider.

VEZANI TEKST - Žena sa Ilidže još nije ukopana, djeca traže obdukciju: Kako se sahranjuju umrli od posljedica COVID-19

Međutim, britanski Zavod za javno zdravstvo još je krajem marta upozorio sve koji dolaze u kontakt s mrtvim tijelima pacijenata da "postoji rizik od infekcije kroz tjelesne tekućine i uzorke tkiva u slučajevima kad je identificirana zaraza koronavirusom".

U svakom slučaju, dok se ne provede iscrpnija studija i ne potvrdi ili opovrgne ovaj slučaj, svi koji dolaze u kontakt sa zaraženom osobom, tokom njenog života, ali i nakon smrti, trebali bi biti jednako oprezni i koristiti ličnu zaštitnu opremu poput maske, rukavica, zaštitnog vizira i zaštitnog odijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.