open-navfaktor-logo
search
Dobre vijesti
Tedros: Imamo moć da pandemiju okončamo 2022.
Kako se 2021. bliži kraju suočeni smo s važnom prekretnicom i teškim izborom. Ova novogodišnja noć obilježava drugu godinu pandemije COVID-19, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus u svom govoru kojim obilježava kraj godine.
31.12.2021. u 19:40
get url
text

- Ovo je prilika za nas da se osvrnemo i nastavimo s našim naporima da preduzmemo mjere za okončanje pandemije 2022. Imamo moć da preokrenemo ovu krizu jednom zauvijek - rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus. Članak je objavljen na društvenoj mreži LinkedIn.

Čelnik WHO-a je rekao da svijet sada ima dovoljno znanja o virusu koji uzrokuje bolest i efikasnim sredstvima za borbu protiv epidemije, od nošenja maski, držanja distance, higijene, testiranja, do preventivnih vakcina i liječničkih tretmana.

Međutim, ovi alati se trenutno ne distribuiraju istom mjerom širom svijeta.

- Što nejednakost duže traje, veća je šansa da virus mutira u nove varijante koje ne možemo spriječiti ili predvidjeti, vezujući nas za gubitke, poteškoća i restrikcije - naglasio je  Tedros.

Kako bi ostvario svoje nade u okončanje pandemije, Tedros je iznio novogodišnje rezolucije, uključujući da se sve zemlje moraju udružiti kako bi vakcinisale 70 posto svjetske populacije do sredine 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.