Promatrači Kremlja rekli su da su nedavne snimke pokazale da 68-godišnji moćnik ima moguće simptome Parkinsonove bolesti, piše britanski list The Sun.

Upućeni analitičari tvrde da ga bivša gimnastičarka, koja se s njim dovodila u vezu, Alina Kabaeva (37) moli da se "oslobodi vlasti".
 
Promatrači koji su proučavali nedavne snimke Putina primijetili su da su mu se noge neprestano kretale, a činilo se da ga boli dok se hvatao za naslon stolice.

Vidjelo se i da mu se prsti trzaju dok je držao olovku i uhvatio posudicu za koju se vjeruje da sadrži koktel lijekova protiv bolova.

Spekulacije da bi se njegova dvadesetogodišnja vladavina - koja je kraća samo od Staljinove - mogla približavati kraju porasle su početkom ove sedmice kada su izrađeni zakoni koji će ga učiniti doživotnim senatorom kada podnese ostavku.

Zakonodavstvo koje je uveo sam Putin prolazilo je kroz parlament kako bi mu se garantirao pravni imunitet od krivičnog gonjenja i državne povlastice do kraja života.

Moskovski politikolog profesor Valerij Solovej potaknuo je sinoć daljnja nagađanja sugerirajući da Putin možda ima simptome Parkinsonove bolesti.

Akademik je rekao da je Putinova navodna partnerica Alina vršila pritisak na njega da odustane od vlasti - zajedno s njegovim kćerkama Marijom Vorontsovom (35) i Katerinom Tihonovom (34).

- Porodica ima veliki utjecaj na njega. Svoje planove primopredaje namjerava objaviti u januaru - rekao je Solovej. Profesor je predvidio da će Putin uskoro imenovati novog premijera koji će kasnije postati njegov nasljednik. Predsjednikovo osoblje više puta je odbacivalo glasine da on utire put izlasku iz politike.