Dana 10. decembra 2020., detektivi iz odjeljenja za velike zločine državne policije u državi Oregon izašli su na teren zbog izvještaja o ljudskim ostacima otkrivenim neposredno izvan odmorišta. Muškarac koji je šetao tim područjem otkrio je ostatke ženskog djeteta, skrivene u plastičnoj vreći u šumi. Na osnovu nivoa raspadanja, činilo se da je umrla između 30-60 dana prije nego je otkrivena. 

Istražitelji i stručnjaci iz Ureda za medicinsko ispitivanje države Oregon prikupili su uzorke iz djetetovih ostataka za DNK-a testiranje u specijalnoj  laboratoriji. Istražitelji su 4. oktobra ove godine obaviješteni da je identificirano preminulo dijete.

U trenutku smrti Haley Mae Coblentz imala je devet godina. Rođena je u Coloradu. Živjela je sa svojom biološkom majkom i njenom djevojkom na više mjesta u Oregonu i na sjeverozapadu Pacifika od 2015. U trenutku smrti nije prijavljena kao nestala osoba.

Dana 30. novembra 2021. godine, uz pomoć Detroitskog FBI-ja, istražitelji OSP-a su locirali Haleynu majku, 29-godišnju Shawnu Browning i 34-godišnju Lauren Harrison u Detroitu, Michigan. Istražitelji su uhapsili Browninga i Harrisona i uručili nalog za pretres njihovog vozila i hotelske sobe.

Policija nije saopćila kako je devojčica umrla.