open-navfaktor-logo
search
Stravičan slučaj
Tinejdžerku silovali, gasili cigarete na njoj i prisilno je tetovirali
Roditelji dvojice muškaraca koji su osumnjičeni za silovanje i mučenje 17-godišnjakinje u Maroku su optužili djevojku da je imala "lošu reputaciju" u svom kraju.
01.09.2018. u 08:40
get url
text
Tinejdžerka u Maroku oteta, silovana i zlostavljana

Vlasti su uhapsile 12 muškaraca nakon što je Khadija Okkarou oteta i predana bandi koja ju je silovala i nasilno je tetovirala prije nego je ostavljena pred porodičnom kućom pored Beni Melala, u centralnom Maroku, prije dva mjeseca.

Ovaj slučaj je izazvao bijes građana u Maroku, naročito nakon što je objavljen video nesretne djevojke na kojem se može vidjeti kako su njene ruke, noga i vrat pokrivene tetovažama i opekotinama od opušaka cigareta. Njena majka kaže da se onesvijestila kad je vidjela kćerkino izmučeno tijelo.

Roditelji nekih optuženika su tvrdili da djevojka laže, da je živjela promiskuitetno i da je to "tražila". Doktori kažu da je ona teško pogođena ovakvim tvrdnjama.

Roditelji djevojke su isprva odbijali da prijave njen slučaj nadležnim institucijama jer su se plađili stigme. Međutim, kćerka je insistirala da se slučaj prijavi policiji, prenosi Daily Mail.

Na društvenim mrežama su se pojavili izrazi podrške djevojci sa sloganom "Svi smo mi Khadija".

U intervjuu za marokansku televiziju prošle sedmice djevojka je kazala da su je otmičari silovali jedan po jedan, gasili joj opuške po tijelu, nisu joj davali hranu niti joj dozvoljavali da se istušira. Na televiziji je pokazala svastike i druge tetovaže, kao i opekotine na rukama i nogama. Tinejdžerka je kazala da je oteta uz prijetnju nožem kad je bila u posjetu svojoj tetki u vrijeme ramazana. Kasnije je prodana drugim ljudima u zamjenu za novac i drogu.

Užasan događaj je pokrenuo inicijative za prekid s kulturom koja tolerira seksualne napade i druge oblike nasilja nad ženama, a peticiju je potpisalo 75.000 osoba. Dvanaest osumnjičenih je u pritvoru zbog otmice i silovanja, a trojica su još u bijegu.

Rodni grad silovane djevojke je podijeljen oko ovog događaja. Iako postoji suosjećanje s njenom patnjom, neki ipak sumnjaju u njenu verziju događaja. Ahmed, koji je vlasnik prodavnice u blizini Khadijinog doma, je rekao za nju da je često viđana u lošem društvu i da je izlazila vani s mladićima. Navodno je i njen otac u početku prihvatio nagodbu s nekoliko otmičara, prije nego je ipak sve prijavljeno policiji.

U ovom kraju, kao i u drugim ruralnim dijelovima Maroka, djevojke uobičajeno ostaju kući, udaju se mlade i ne druže se s mladićima. Khadija je, poput brojnih djevojčica u tim godinama, školu napustila s 12 godina, jer je njena porodica bila presiromašna da plati troškove školovanja. Khadija se ponašala malo slobodnije od drugih i uz dozvolu oca je napuštala kuću i vodila život kakav joj je odgovarao, a to tradicionalna sredina nije dobro prihvaćala.

- Mačistička kultura nažalost navodi neke ljude da djevojku optuže da je sama kriva za silovanje - kazao je doktor Ibrahim Hashane, član marokanskog Udruženja za ljudska prava.

Zabrinutost zbog seksualnog nasilja je porasla prošle godine kad je objavljen video u kojem se moglo vidjeti mladiće u autobusu u Maroku kako skidaju odjeću djevojci i dodiruju joj grudi i pritom je ponižavaju. Pritom niko od putnika nije reagirao, kao ni vozač autobusa. U februaru je parlament donio zakon koji po prvi put prepoznaje određene oblike zlostavljanja i kriminalizira neke oblike porodičnog nasilja. Ali kritičari zakona kažu da to nije dovoljno.

Istraživanje organizacije Žene UN-a provedeno je u marokanskom glavnom gradu Rabatu i u nekim okolnim gradovima, a došlo je do rezultata da 41 posto muškaraca vjeruje da finansijsko uzdržavanje opravdava silovanje u braku. Oko 50 posto ih je priznalo da su emocionalno bili agresivni prema ženama, a 15 posto ih je priznalo da koristi fizičko nasilje prema ženama.

Istraživanje koje je provedeno 2016. godine je pokazalo da 62 posto vjeruje da žene moraju tolerirati nasilje da bi sačuvale porodično jedinstvo. Ispitivanje je uključivalo 2.400 muškaraca i žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.