open-navfaktor-logo
search
Ko je na vrhu
Top 15 najpopularnijih kriptovaluta u oktobru
Globalno tržište kriptovaluta poraslo je za 80 milijardi dolara u oktobru, pri čemu je većina od 100 najboljih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji doživjela rast cijena, Bitcoin je prednjačio. 
03.11.2022. u 09:59
get url
text

U oktobru je Bitcoin bio vodeći projekt na CoinMarketCap, s najviše aktivnosti pretraživanja i interesa. Shiba Inu (SHIB) zauzeo je drugo mjesto, dok je Cardano (ADA) zauzeo treće mjesto na popisu 15 najboljih kriptovaluta po popularnosti, prema statistici koju je CryptoDiffer objavio 2. novembra, piše Finbold.

Međutim, ADA je bio jedan od četiri tokena među 15 najpopularnijih kojima je cijena pala sedam posto. Cijena Bitcoina porasla je za 6,49 posto u posljednjih 30 dana, dok je Shiba Inu porastao za gotovo osam posto, profitirajući od porasta cijena Dogecoina (DOGE). 

S druge strane, PancakeSwap (CAKE), Ethereum (ETH) i Dogecoin bili su postavljeni na četvrto, peto i šesto mjesto prema poretku.

Naime, cijena Dogecoina promijenila se u 30 dana za 117,1 posto, što je najznačajniji porast od svih kovanica u listopadu. Zanimljivo, Phala, s tržišnom kapitalizacijom od samo 110 miliona dolara, popeo se za 78,39 posto u istom razdoblju. 

U isto vrijeme, GMX (GMX) i Gala (GALA), posebno dva druga kripto tokena, rangirani među 15 najpopularnijih kovanica, nisu među 100 najboljih kriptovaluta rangiranih prema tržišnoj kapitalizaciji.

S obzirom na to da je Bitcoin vodeća kriptovaluta s najvećim tržištem od 391,8 milijardi dolara i trenutnom cijenom od 20.411 dolara, ne čudi da je ovo bio najpopularniji coin tokom mjeseca. 

U međuvremenu, cijena Dogecoina bila je usred silaznog trenda sve dok se Elon Musk nije povukao i objavio da će kupiti Twitter (NASDAQ:  TWTR). Stoga mnogi smatraju da se nedavni porast DOGE-a može pripisati potencijalnoj upotrebi tokena na Twitteru kao sistem plaćanja, pri čemu je token psa dosegao 1.000 milionera napravljenih u DOGE-u nakon što mu je cijena vrtoglavo porasla. 

Ostale kriptovalute, kao što je kripto projekt Quant (QNT) temeljen na interoperabilnosti, bile su među istaknutom digitalnom imovinom koja je značajno ojačala. U isto vrijeme, cijena CAKE-a porasla je u različitim tačkama tokom mjeseca.

Sada, u novembru, bit će zanimljivo vidjeti koliko se popularnost tokena mijenja tijekom mjeseca. Uz Muskovo preuzimanje Twittera i dalje na naslovnicama, a cijena Dogecoina ostaje nestabilna (trenutno u padu od 7 posto na dan), dok je  najpopularnija imovina na platformi CoinMarketCap, očekuje se da će meme kovanice kratko ostati u javnosti termin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.