Zbog toga, prema riječima Nermina Džindića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, od Parlamenta FBiH se traži dozvola za upotrebu Bloka 4 Tuzla i Bloka 5 Termoelektrane Kakanj koji su već van upotrebe.

- Analiza koja je urađena pokazala je da ovo ograničenje koje je trenutno na snazi korekcijom Zakona o električnoj energiji nama onemogućava da imamo dovoljnu količinu električne energije za kompletnu privredu i domaćinstva. To znači da moramo uključiti dodatne mjere, a jedna od njih je da se omogući od Parlamenta FBiH upotreba dva bloka, i to Bloka 4 Tuzla i Bloka 5 TE Kakanj.

VEZANI TEKST - Arcelor Mittal: Postrojenja ne mogu ni minutu bez struje, EP nas treba tretirati kao domaću kompaniju

Nakon što Parlament da saglasnost EPBiH će biti u mogućnosti ponuditi svima koji traže električnu energiju dovoljnu količinu i bez ikavih uvjetovanja - kazao je Džindić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Admir Andelija, direktor EPBiH, kazao je da je od izuzetne važnosti električna energija za Federaciju jer ukolko nestane plina, alternativa je grijanje na struju.

Džindić je govoreći o snabdijevanju gasom kazao kako je dobra odluka da je Federacija prešla na turski tok, uzimajući u obzir situaciju sa Ukrajinom.

- To je historijska odluka za FBiH, turski tok. Danas bi bio neko kriv zašto nismo potpisali taj ugovor - naglasio je Džindić.

Andelija kazao i da neće biti poskupljenja električne energije u FBiH. 

- Međutim, doći će poremećaja snabdijevanja svih drugih roba, energenata što je bitno za proizvodnju u BiH. I Elektroprivreda BiH će sigurno osjetiti posljedice ovih sukoba (Rusija-Ukrajina) na način da će linije snabdijevanja repromaterijalima, rezervnim dijelovima biti puno duže, ili čak izostati - rekao je Andelija.