Vlada FBiH je zatražila da se postojeća odluka o zabrani izvoza, koja uskoro ističe, produži do kraja godine. S druge strane Vlada RS-a je predložila izvoz ogrjevnog cijepanog drveta, a da bude određena gornja cijena peleta i ogrjevnog cijepanog drveta za građane. Košarac, kao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, su podržali prijedlog Vlade RS-a.

Današnjem sastanku su prisustvovali ministri trgovine RS-a i FBiH Suzana Gašić i Zlatan Vujanović, predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore RS-a Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić i predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković.

- Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Vjerujem da ćemo, poštujući rokove definisane prethodnom odlukom, pravovremeno donijeti novu odluku koja će uvažiti inicijative poslovne zajednice i nadležnih institucija - rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja odluke o zabrani izvoza, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta i u skladu s tim razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja.