Biser netaknute prirode

Treskavica ljepotom svojih vrhova, pašnjaka i jezera oduzima dah

Objavljeno: 02.09.2018. u 12:39

Sa svojih 2088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića

FOTO: FAKTOR

Treskavica, među ljubiteljima prirode poznata je kao planina lijepih vrhova, prostranih pašnjaka i divnih jezera. Ovaj biser netaknute prirode nalazi se na oko 30 kilometara južno od Sarajeva, u općini Trnovo, a za lijepih i sunčanih dana vidik sa ove planine pruža se sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Krase je velike i guste šume, proplanci sa bujnom travom, a ono što Treskavicu izdvaja od ostalih planina su brojni izvori i jezera. Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka: Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice.

Foto: FAKTOR

Tu su i jezera Veliko, Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero, te Turov Stan, Kućare, Trokunsko, Gornja Bara i Simovića Bara. Sva ona predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specificnom florom i faunom.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije