U organizaciji VKBI-ja

Tribina u Mostaru: HVO nastao "prvenstveno s ciljem realizacije ideje Herceg-Bosne"

Objavljeno: 20.03.2019. u 21:07 Autor: A. B. Š.

Da je tzv. Herceg-Bosna nastala s namjerom da oteža stanje u Bosni i Hercegovini kazao je Amir Kliko naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Detalj sa tribine u Mostaru

FOTO: A. Bečić Šuta

Uloga takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne u razbijanju teritorijalne cjelovitosti i osporavanju državnog suvereniteta Bosne i Hercegovine bila je tema večerašnje tribine upriličene u Centru za kulturu grada Mostara.

Da je tzv. Herceg-Bosna nastala s namjerom da oteža stanje u Bosni i Hercegovini kazao je Amir Kliko naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

- Ona nije slučajnost ili spontan projekat. To je planirana tvorevina, koja je za cilj imala prije svega destrukciju, a zatim i cijepanje dijela Bosne i Hercegovine i njegovog spajanja sa Republikom Hrvatskom - istaknuo je Kliko.

O argumentima koji potkrepljuju ovu tvrdnju, tvrdi, može se mnogo pričati.

- Jasno je to prije svega iz izjava bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Najbolji dokaz su stenogrami, objavljeni prije desetak godina u Hrvatskoj. Predrag Lucić je to objavio. Jasno je da je Tuđman želio granice nekadašnje Banovine Hrvatske. Imamo i izjave Darija Kordića, Mate Bobana i ostalih, koji nisu krili da su te granice Banovine Hrvatske iz 1939. godine bile cilj politike Hrvata u BiH - pojasnio je.

Posebno je podcrtao da je Hrvatsko vijeće obrane nastalo "prvenstveno s ciljem realizacije ideje Herceg-Bosne, a ne odbrane Bosne i Hercegovine".

- Cilj te vojske bila je teritorijalizacija dijela Bosne i Hercegovine i njegovog pripajanja Hrvatske -dodao je Kliko.

O političkim i vojnim zbivanjima u Mostaru u periodu od 1992. do 1995. godine, govorila je Zilha Mastalić Košuta, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Profesorica Elbisa Ustamujić predsjednica Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, u ime organizatora, prisutnim se obratila jasnom porukom da je u ime fašističke ideologije Mostar doživio ogromne gubitke i stradanja.

- Naše pamćenje stoga je važno, prije svega za očuvanje identiteta Bošnjaka na ovom prostoru. Danas smo kao narod izloženi genocidnim radnjama, nasilju i svojatanjima, pa su i zbog toga svaki naučni rad i svako autentično literarno svjedočenje objavljeno u knjigama, jako važni - poručila je Ustamujić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije