open-navfaktor-logo
search
Zenica
Trifković, osumnjičeni za ubistvo policajaca, uhapšen odmah po puštanju iz KPZ-a
Trifkovića su, uz velike mjere sigurnosti, nakon što su ga policajci MUP-a ZDK uhapsili u KPZ-u, preuzeli pripadnici MUP-a RS-a, koji će ga prevesti za Banju Luku, gdje će biti predat Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a
23.07.2019. u 19:14
get url
text

Pripadnici MUP-a RS-a preuzeli su danas u Zenici Srećka Trifkovića, automafijaša s Pala, koji se u zeničkom KPZ-u nalazio sve od hapšenja u oktobru prošle godine zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Trifkovića su, uz velike mjere sigurnosti, nakon što su ga policajci MUP-a ZDK uhapsili u KPZ-u, preuzeli pripadnici MUP-a RS-a, koji će ga prevesti za Banju Luku, gdje će biti predat Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a na krim-obradu, a nakon toga u nadležnost Tužilaštva RS-a, koje protiv njega vodi istraga zbog sumnje u umiješanost u ubistvo Damira Ostojića Šijana i pokušaja ubistva njegove nevjenčane supruge Sandre Jošić.

- Po zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijski službenici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona lišili su slobode lice S. T. iz Pala, koji se sumnjiči za krivična djela teško ubistvo na štetu Damira Ostojića i teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Sandre Jošić iz Banja Luke. Lice je preuzeto i transportovano od strane Jedinice Žandarmerije Banja Luka u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet, gdje se nad istim sprovodi kriminalistička obrada. Nakon završene kriminalističke obrade, lice će od strane pripadnika UOTК uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti sprovedeno u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva - Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, na dalje postupanje- saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Šijan je ubijen 5. septrembra prošle godine u blizini njegove kuće u Banjoj Luci. Ubica ga je sačekao u blizini njegove kuće te u njega ispalio rafal iz automatske puške. On je tom prilikom zadobio više povreda od kojih je preminuo na licu mjesta, dok je njegova supruga teško ranjena. Ubica je sa saučesnicima pobjegao u "škodi", a koja je zapaljena u naselju Gornja Piskavica.

Trifković je nedavno, uz neviđene mjere sigurnosti saslušan u Tužilaštvu RS-a zbog ovog slučaja. U Banju Luku su ga dovezli pripadnici Sudske policije FBiH sa većim brojem automobila.

U maju ove godine Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske podnijela je izvještaj Tužilaštvu RS-a protiv Trifkovića zbog njegove umiješanosti u ubistvo Ostojića i pokušaj ubistva njegove supruge.

Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, Trifković se sumnjiči da je 26. na 27. juli 2018. godine u Sarajevu, zajedno sa Stefanom Samardžijom i Milošem Obradovim, ukrao vozilo "škoda oktavija", vlasništvo D. A. iz Münchena, nakon čega su vozilo skrivali na nepoznatoj lokaciji u Sarajevu.

Samardžija i Obradov su 31. jula 2018. godine to vozilo prevezli na područje Banje Luke, gdje su ga držali na skrivenom mjestu, sve do 5. septembra 2018. kada su sva trojica, u dogovoru sa još najmanje jednim, za sada nepoznatim izvršiocem, navedeno vozilo koristili za neposredno praćenje Damira Ostojić i Sandre Jošić, u koje je pucano 5. septembra 2018. godine.

Trifković je u pritvoru proveo devet mjeseci jer se povezuje sa teškim ubistvom dvojice policajaca u Sarajevu.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, oni za njega nisu tražili produženje pritvora, jer više nije bilo zakonskog osnova za to.

- Istraga se u odnosu na njega nastavlja i u ovom predmetu - kazao nam je portparol Tužilaštva Alem Hamzić.

Osim Trifkovića, zbog ubistva policajaca pritvoren je i Miloš Obradov, a u vezu sa slučajem dovodi se i Nedeljko Lizdek, koji je u pritvoru zbog drugog krivičnog djela. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.