open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Trump izašao iz bolnice i poručio Amerikancima: Ne bojte se koronavirusa
Američki predsjednik Donald Trump je, nakon povratka u Bijelu kuću iz bolnice u kojoj je zbog zaraze COVID-19 proveo gotovo četiri dana, ponovio poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.
06.10.2020. u 07:59
get url
text

Nedugo nakon što je napustio vojnu bolnicu kod Washingtona te se helikopterom vratio u Bijelu kuću, Trump je na Twitteru objavio video snimljen u Bijeloj kući, u kojem je na početku pohvalio ljekare i medicinske sestre u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je boravio. 

Osim što je ponovio da je mnogo naučio o koronavirusu, Trump je ponovio i ranije poruke o tome da se koronavirusa ne treba bojati.

- Jedna stvar je sigurna. Ne dopustite da zavlada vama i preuzme vaše živote, ne bojte se, pobijedit ćete ga - rekao je Trump, koji je građanima poručio i da izađu van, no i da budu oprezni.


Poručio je da je SAD najbolja zemlja na svijetu, koja ima najbolju medicinsku opremu i lijekove, a kada je riječ o vakcini, rekao je da ono dolazi momentalno.

Izjavio je i da je bolnicu mogao napustiti još prije dva dana jer se osjećao sjajno, bolje no u posljednjih 20 godina, a iako kaže da to ne zna, izrazio je nadu da je sada "možda i imun" na koronavirus.

Trump je u petak objavio da je zaražen koronavirusom te je kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, dok je u ponedjeljak najavio da će kasnije tokom dana napustiti bolnicu, pri čemu je građanima poručio i da se ne boje COVID-19.

Čim je došao u Bijelu kući popeo se stepenicama i skinuo masku kako bi se slikao. Potom je mirno stajao i salutirao. Prije nego što je ušao unutra, pokazao je palac prema gore i mahnuo.

Uoči izlaska iz bolnice oglasio se na Twitteru i poručio da se uskoro vraća kampanji.

- Lažne vijesti pokazuju samo lažne ankete - tvitao je.

Osim Trumpa, koronavirus je zahvatio i njegovu suprugu Melaniju, bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, kao i glasnogovornicu Kayleigh McEnany.

Kako je Trumpov medicinski tim rekao novinarima ispred bolnice, američki predsjednik u posljednjih više od 72 sata nije imao temperaturu, a nivo kisika u organizmu mu je normalan.

Međutim, ljekari su odbili odgovarati na pitanja o bilo kakvim posljedicama koju bi bolest mogla imati na Trumpova pluća, ili pak otkriti kada je posljednji put bio negativan na koronavirus.

Iz tima su otkrili da je američki predsjednik posljednjih dana dva puta dobio dodatni kisik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.