- WHO je to pogrešno shvatio. Griješe u mnogo čemu. Snažno su minimizirali prijetnju. Nije to dobro - kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Ističući da SAD svake godine daje stotine miliona dolara najvećoj svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Trump je kazao da je samo prošle godine SAD za WHO uplatio 452 miliona dolara, dok je Kina platila 42 miliona dolara.

- To nije pošteno. Smatram da u toj organizaciji moraju posložiti prioritete i da sve zemlje tretiraju adekvatno. Sada se to ne čini takvim - poručio je Trump.

On je također kazao da će SAD prostudirati situaciju i donijeti odluku o svom budućem angažmanu u WHO. Dan ranije Trump je optužio WHO da vodi politiku koncentriranu na Kinu i da je njega kritizirala zbog obustave letova između SAD-a i Kine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je pak stao u zaštitu UN-ove organizacije i poručio da se ona bori na prvim linijama rata protiv koronavirusa. Guterres je kazao da je jasno da WHO mora dobiti podršku jer je ključni faktor u globalnoj borbi protiv pandemije.

Generalni direktor organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je odbacio Trumpove kritike i pozvao na saradnju SAD-a i Kine.