open-navfaktor-logo
search
Ponovo na Twitteru
Trump: Okrećem se glatkom i urednom prijenosu vlasti, oni koji su počinili nasilje platit će
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da sada pažnju okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena.
08.01.2021. u 07:44
get url
text

- Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. januara. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje - rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegove pristaše upale u Capitol Hill pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici "oskrnavili sjedište američke demokratije".

 

- Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će. Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu, a svim svojim divnim pristašama poručujem - znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje – kazao je Trump.

Trumpova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovom kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednik odmah uklonilo s dužnosti.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerovatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i policajac.

Glasnogovornica predsjednika Donalda Trumpa, Kayleigh McEnany, izjavila je u četvrtak da cijela Bijela kuća osuđuje nasilje koje se u srijedu dogodilo u Capitol Hillu i dodala da oni koji su prekršili zakon trebaju biti procesuirani.

- Mi to osuđujemo - predsjednik i ova administracija - najoštrije moguće. To je neprihvatljivo, a protiv onih koji su prekršili zakon trebalo bi pokrenuti kazneni postupak - rekla je McEnany novinarima u prostoriji za sastanke Bijele kuće.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.