open-navfaktor-logo
search
Predsjednička odluka
Trump postavio Grenella na čelo svih obavještajnih službi
Američki predsjednik Donald Trump postavio je dosadašnjeg ambasadora SAD u Njemačkoj Richarda Grenella na čelo Nacionalne obavještajne agencije, tijela koje usmjerava i nadzire 17 obavještajnih agencija i njihov rad.
20.02.2020. u 08:49
get url
text

Trump ovo objavio na Twitteru, a Grenell vijest još nije komentarisao.

Odlukom Donalda Trumpa ambasador SAD u Njemačkoj i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine našao se na čelu nacionalne obavještajne službe u okviru koje se nalazi 17 agencija.

-Rick je izuzetno dobro predstavljao našu zemlju i radujem se saradnji sa njim- napisao je Trump na Twitteru.

Grenell je, prije petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Johna Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Vijeću sigurnosti izdejstvuju promjene Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Martti Ahtisaari.

Sada se zalaže za ukidanje taksi na robu iz Srbije i ponovno uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

-Veoma je važno, ako želimo da napravimo ekonomski napredak, da se ukinu takse od 100 posto. Od toga treba odustati, ali u isto vrijeme Srbija treba da odustane od kampanje povlačenja priznanja. Mislim da obje stvari moraju da se dese kako bi biznis rastao, kako bi se stvorili poslovi za mlade ljude- kazao je nedavno Grenell.

Richard Grenell, iako mlad, već dugo je u politici. 

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Njemačkoj je od 8. maja 2018. godine. Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vrijeme Georgea Bush, Grenell je vrlo rano pružio podršku Trumpu tokom izborne kampanje 2016.

Grenell je diplomirao na Univerzitetu Evangel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Za vrijeme mandata u UN, Grenell je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje.

Prije angažmana u UN, bio je politički savjetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Georgea Patakija, bivšeg guvernera New Yorka, te Davea Campa, nekadašnjeg kongresmena.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.