open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Turković u SAD-u imala brojne susreta s visokim zvaničnicima
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imala je niz susreta sa visokim zvaničnicima.
08.02.2020. u 14:02
get url
text

Ministrica Turković je u okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovala privatnom ručku u Senatu Kongresa SAD-a, koji je organizirao senator Mike Enzi.

Tokom boravka u Washingtonu susrela se i sa ambasadorom at large John Cotton Richmondom, kojom prilikom ga je informirala o usvajanju nove bh Strategije za borbu protiv trgovine ljudima te već postignutom  napretku ali i daljnjim strateškim koracima koji se trebaju napraviti u toj oblasti. 

Ministrica je također održala i sastanak sa ambasadorom at large Sam Brownbackom, zaduženim za Međunarodnu slobodu vjeroispovijesti. Zaključili su da bi Sarajevo bilo idealno mjesto za održavanje sastanka lidera uoči Komemoracije u Srebrenici, 11. jula, na kojoj bi prisustvovali i različiti vjerski lideri sa ciljem pomirenja i zajedničke molitve. 

Turković se također susrela sa čelnikom ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, ministrom Peter Szijartom, sa kojim je razgovarala o mandatu Ambasade Mađarske u Sarajevu kao NATO-kontakt ambasade sa saradnju sa BiH, te donaciji sredstava za renoviranje  Ambasade BiH u Budimpešti. Razgovarano je i o nastavku ekspertske podrške koju Mađarska pruža BiH na putu ka EU. Mađarski ministar je tom prilikom ponudio podršku u mogućem angažmanu 15 posebno obučenih policajaca za poslove jačanja kontrole granice BiH. Mađarska je zainteresirana i za potpisivanje bilateralnih sporazuma koji su u fazi priprema i dogovora te izrazio nadu da će biti potpisan prilikom posjete mađarskog premijera u aprilu ili maju ove godine. Također, ministar Szijarto je izrazio svoju namjeru da prisustvuje Mostarskom sajmu. 

U sklopu posjete SAD-u ministrica Turković je imala i sastanak sa ministrom Velike Britanije i Sjeverne Irske za Komonvelt, Ujedinjene narode i Južnu Aziju, Lordom Ahmadom od Wimbledona. Razgovarali su, između ostalog, o post Brexitnom periodu, programima podrške u području pravosuđa, novoosnovanom Fondu za obrazovanje i mogućnosti da BiH postane korisnik tog Fonda te o predstojećoj Konferenciji u oblasti pravde i odgovornosti koja će se održati u maju ove godine u Londonu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.