open-navfaktor-logo
search
Ulažu velike napore
Turska nastavlja borbu s požarima: Od 132 požara pod kontrolom 125
Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli saopćio je kako je od 132 požara koja su izbila u proteklih pet dana, njih 125 stavljeno pod kontrolu, a radi se na kontrolisanju ostalih sedam požarišta.
02.08.2021. u 14:49
get url
text
get url
text

Pakdemirli, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy u Centru za koordinaciju požarima u Milasu održali su konferenciju za medije.

Pakdemirli je tom prilikom kazao kako timovi za zaštitu šuma, pored gašenja požara na periferiji, ulažu velike napore u sprečavanju požara u blizini naselja.

Istakao je kako su naselja prioritet kada je riječ o požarima kako u Antaliji tako i Mugli.

- Nastavljen je požar u Marmarisu. Ovaj požar je trenutno stabilan. Uz vremenske uslove koji se mijenjaju u poslijepodnevnim satima nosi potencijalnu opasnost, ali naša ekipa nastavlja raditi na tome - rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima o situaciji na terenu informirani su ministri i nadležne institucije.

Osvrnuvši se na požar u Koycegizu, ministar je kazao kako jačaju naročito snage na kopnu, te da intenzivne aktivnosti provode kako s kopna, tako i iz zraka.

- Požar u Koycegizu nastavlja bjesniti u brdovitom području. Tu interveniraju dva helikoptera i avion. Požar koji je daleko od naselja nastavlja tinjati. Ovaj požar je značajan i proširen na većem području - rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima u toku su gašenja požara u Milasu, ali i dva požara u Seydikemeru, prema Mugli.

- Ali ovi požari su, u odnosu na druge, manje opasni. I dalje bjesni požar u Manavgatu. Danas je bilo riječi i o evakuaciji Gundogmusa. Tamo je požar nastavljen. Kada govorimo o Tunceli Hozatu, stigle su nove informacije i on je trenutno pod kontrolom. Trenutno nastavljaju tinjati požari u Mugli i Antaliji, koji su u fokusu - rekao je Pakdemirli.

Dodao je kako je maloprije stigla i informacija o požaru koji je izbio u mjestu Sutculer, u Isparti. Tamo je poslan jedan avion, 15 cisterni i više od 200 vatrogasaca.

Pakdemirli je kazao kako su temperature zraka iznad 40 stepeni, puše brz vjetar, a niska je stopa vlažnosti.

- Nastavljena je naša borba u ovim teškim uslovima. Država, sa svim javnim institucijama, općinama, žandermerijom, Uredom za vanredne situacije (AFAD) i Nacionalnim spasilačkim medicinskim timom (UMKE), zdravstvenim ekipama, te prvenstveno hrabrim ljudima za zaštitu šuma rade na terenu. Trojica ministara su ovdje. Nastavit ćemo raditi dok se ne ugase požari, a naši građani vrate starom životu - rekao je Pakdemirli.

Podijelio je i informaciju kako u akcijama gašenja požara učestvuje 16 aviona, devet bespilotnih letjelica, 51 helikopter, jedan bespilotni helikopter, više od 850 cisterni, više od 150 mašina i više od 5.000 ljudi koji rade na gašenju požara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.