open-navfaktor-logo
search
Ispunjen uvjet
Turski parlament odobrio kandidaturu Finske za pristupanje NATO-u
Turski parlament odobrio je u četvrtak kandidaturu Finske za pridruživanje NATO-u, javlja Anadolija.  
31.03.2023. u 08:20
get url
text

Ova nordijska zemlja dobila je službeni "blagoslov" Ankare za zahtjev za pristupanje vojnom savezu, sa 276 glasova "za". Glasanje obavljeno danas znači da je svih 30 članica NATO-a sada ratificiralo pristupanje Finske, što je uvjet da se pridruži savezu.

Uznemirene ruskom invazijom na Ukrajinu prije godinu, Finska i Švedska napustile su svoju desetljećima dugu politiku nesvrstanosti i u maju podnijele zahtjev za članstvo u savezu.

Međutim, Turska, koja je članica NATO-a više od 70 godina, zatražila je od dviju nordijskih zemalja da poduzmu konkretne mjere protiv terorističkih grupa poput PKK-a i terorističke organizacije Fetullah (FETO) kako bi se pridružila savezu.

U junu su Finska i Švedska potpisale memorandum s Turskom kako bi se pozabavile sigurnosnim problemima Ankare, a visoki diplomati i dužnosnici triju zemalja od tada su održali razne sastanke kako bi razgovarali o provedbi trilateralnog sporazuma.

Švedska je u novembru prošle godine usvojila zakon protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Štokholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji stupa na snagu 1. juna, omogućit će vlastima kazneni progon pojedinaca koji podržavaju terorističke grupe.

VEZANI TEKST - Erdogan o članstvu Finske u NATO-u: Uradit ćemo ono što je do nas

Ankara je ranije ovog mjeseca poručila da će u parlamentu odobriti proces članstva Finske u NATO-u. Rečeno je da je Finska učinila što je bilo potrebno da dobije članstvo, dok Švedska još ima posla.

Povodom ratificiranja u turskom parlamentu, oglasio se predsjednik Finske Sauli Niinisto na zvaničnom Twitteru.

- Svih 30 članica NATO-a sada je ratificiralo članstvo Finske. Želim zahvaliti svakom od njih na ukazanom povjerenju i podršci. Finska će biti jak i sposoban saveznik, predan sigurnosti Saveza. Finska je sada spremna za ulazak u NATO. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu Švedskoj da nam se pridruži što je prije moguće - poručio je Niinisto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.