open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Tužilaštvo najavilo žalbu na presudu Tokiću i Bajriću
Zaključak suda da je krivično djelo za koje su optuženi dekriminisano nije tačna, kazali su iz Tužilaštva
06.11.2018. u 12:21
get url
text

Dan nakon što je Osnovni sud Banja Luka donio oslobađajuću presudu Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću, reagiralo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, koje je 2015. godine podiglo optužnicu protiv njih.

Tvrde da su se pojavile informacije kako je ovo tužilaštvo Tokića i Bajrića optužilo "samo za korištenje i širenje ratne zastave Republike BiH", a da su izostavljene bitne činjenice iz optužnice. Takođe, najavili su žalbu na prvostepenu presudu.

- Postupajući tužilac nije tražio da se optuženim u ovom predmetu izrekne kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina, kako su pojedini mediji prenijeli, jer za krivično djelo za koje su optuženi, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do dvije godine. Zaključak prvostepenog suda da je krivično djelo za koje su gore pomenuta lica optužena dekriminisano, nije tačna, a ovo tužilaštvo će to detaljno obrazložiti u žalbi na prvostepenu presudu – saopćeno je danas iz Okružnog suda Banja Luka.

Kao što smo jučer objavili, sutkinja Radmila Medaković je obrazlažući presudu istakla da krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a za koje su se teretili Tokić i Bajrić, ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS.

- Na ovu činjenicu nije ukazalo ni tužilaštvo ni odbrana tokom procesa koji je bio dugotrajan i iscrpljujući. Po meni to je bilo pitanje svih pitanja u odlučivanju - rekla je sutkinja Medaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.