open-navfaktor-logo
search
Zatražen pritvor
Tužilaštvo objavilo detalje incidenta u Mostaru: Upucali ga u rame i pokušali strpati u gepek, spriječio ih policajac
Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo je danas Kantonalnom sudu u Mostaru prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom S. G., zvanom "Gola" (1995) zbog sumnje da je počinio krivična djela pokušaj ubistva, protupravno lišenje slobode, te neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje.
09.09.2022. u 16:49
get url
text

On se tereti da je preksinoć, oko 19 sati, vozeći se automobilom "golf 5" iz pravca Dračevica prema Mostaru, dok su sa njim u vizili bili i A. P. i V. B., krenuo u potjeru za vozilom "fiat bravo", kojim je upravljao S. A., dok se M. A. nalazio na mjestu suvozača.

Prateći to vozilo, na lokalitetu Gnojnice, Grad Mostar, tačnije kod salona namještaja "Adonis", S. G. je, u namjeri da ubije M. A. iz pištolja Glock 9X19 mm, ispalio više metaka u njegovom pravcu. Jedan metak pogodio je oštećenog u desno rame, usljed čega je zadobio povrede zasad neutvrđenog stepena.

Potom su nastavili pratiti vozilo i prepriječili mu put na lokalitetu Bišće polje kod benzinske pumpe "Energopetrol". Nakon toga, sva trojica osumnjičenih su izašli iz vozila, te prišli S. A., izvukli ga sa mjesta vozača vozila, udarali ga po svim dijelovima tijela, te s ciljem da ga kidnapuju, odvukli ga do gepeka "golfa 5" u namjeri da ga ubace u gepek. U tome ih je spriječio policajac, koji se zatekao na mjestu događaja, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

VEZANI TEKST - Krvavi okršaj u Mostaru: Ranjen muškarac, tri osobe uhapšene

- Istog dana osumnjičeni S.G. kod sebe je neovlašteno držao oružje, pištolj marke Glock 9X19 mm, iako je bio svjestan i znao da nema važeću ispravu o oružju. Pritvor osumnjičenom S.G. je predložen iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će dovršiti pokušano krivično djelo, a za to karivično djelo može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna - navodi se u saopćenju.

Drugoosumnjičeni A. P. i trećeosumnjičeni V. B. se sumnjiče da su kao supočinioci počinili krivično djelo protupravno lišenje slobode i prema njima nije predložena mjera pritvora, iz razloga jer ne postoje zakonski razlozi za njeno predlaganje i određivanje.

- Kantonalno tužilaštvo HNK nastavlja sa istragom protiv sve trojice osumnjičenih i zajedno sa MUP-om HNK, Sektor kriminalističke policije, poduzima i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.