open-navfaktor-logo
search
Kazne do 10 godina
Tužilaštvo traži produženje pritvora osumnjičenima za obljubu štićenice Doma u Banjoj Luci
Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci stavilo je prijedlog za produženje pritvora za dvojicu osumnjičenih za krivično djelo obljuba djeteta mlađeg od 15 godina, a koji su uhapšeni krajem januara ove godine, saznaje Faktor.
25.02.2022. u 11:30
get url
text

Za ovo krivično djelo zaprijećena je zatvorska kazna od dvije do deset godina.

Podsjećamo, 28. januara uhapšen je E. H. iz Modriče, a dan kasnije i A. K., portir u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjoj Luci zbog sumnje u obljubu štićenice ovog Doma.

Modričanin je osim za krivično djelo obljuba sa djetetom, osumnjičen i za zadovoljenje polnih strasti pred djetetom. Odluku o tome da li će on ostati iza rešetaka donijeće Osnovni sud u Banjoj Luci, dok će o prijedlogu za produženje pritvora za A. K. odlučiti banjalučki Okružni sud.

Slučajeve obljube prijavila je štićenica Doma u Banjoj Luci, koja je tamo boravila od 2019. godine, nakon što je izmještena iz svoje porodice kao žrtva višestrukog polnog zlostavljanja, a za koje su osuđeni njena baka S.S. na sedam godina zatvora za podvođenje djeteta i porodično nasilje, te muškarac S. S. na 12 godina za obljubu djeteta.

Nakon novih prijava seksualnog zlostavljanja i hapšenja, direktor Doma "Rada Vranješević" u Banjoj Luci Vladimir Kajkut je podnio ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.