open-navfaktor-logo
search
Odgovor kritičarima
Tuzlanka u Vladi Austrije: Kancelar Kurz na Twitteru pisao o Almi Zadić
Alma Zadić je imala je deset godina kada je iz Tuzle izbjegla u Beč tokom rata 1994. godine
07.01.2020. u 21:45
get url
text
Sebastian Kurz

Budući austrijski kancelar Sebastian Kurz oglasio se danas na Twitteru. On je govorio o tome zašto je kandidirao Tuzlasnku Almu Zadić za ministricu pravde, a osvrnuo se i na presudu po kojoj je ona osuđena na novčanu kaznu.

- Tačno je da je Alma Zadić pred prvostepenim sudom osuđena da plati naknadu. Svako može napraviti krešku. Poznajem je cijenim i mislim da je dostojna funcije. I zbog toga je predlažem predsjedniku za ministricu pravde - napisao je Kurz.

Alma Zadić je imala je deset godina kada je iz Tuzle izbjegla u Beč tokom rata 1994. godine. Završila je pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Univerzitetu Columbia. Kada se vratila iz SAD-a, sedam godina je radila kao advokat u uglednoj advokatskoj kancelariji Freshfields Bruckhaus Deringers, čije sjedište je u Londonu i koja ima urede u 17 zemalja.

Ona je pred Zemaljskim sudom u Beču u novembru osuđena na novčanu kaznu od 700 eura zbog toga što je na Twitteru napisala "nema tolerancije za neonaciste, fašiste i rasiste". Uz ovaj tekst je objavila fotografiju člana "Burschenschaftena", tradicionalnog studentskog muškog udruženja, koji s prozora pozdravlja nacističkim pozdravom. On je pak kasnije saopćio da je samo mahao demonstrantima koji su prolazili ulicom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.