open-navfaktor-logo
search
Posljednjih 20 godina
U Afganistanu svakih pet sati bude ubijeno ili osakaćeno jedno dijete
U posljednjih 20 godina u Afganistanu je ubijeno ili osakaćeno skoro 33.000 djece, što je u prosjeku jedno nastradalo dijete na svakih pet sati, objavila je u utorak organizacija "Save the Children".
31.08.2021. u 12:20
get url
text

- Brojke su poražavajući uvid u smrtonosne posljedice rata za djecu - saopćila je grupa sa sjedištem u Londonu.

Navodi se da će stvarni broj žrtava u sukobu vjerovatno biti mnogo veći od procijenjenih 32.945, jer ovaj broj ne uključuje djecu koja su u to vrijeme umrla od gladi, siromaštva i bolesti.

Iz organizacije su naveli da je gotovo polovini afganistanskog stanovništva - uključujući gotovo 10 miliona djece - potrebna humanitarna pomoć zbog suše, trećeg vala pandemije COVID-19 i sukoba koji zemlju guraju dublje u krizu.

Očekuje se da će polovina djece mlađe od pet godina ove godine patiti od akutne pothranjenosti, upozorava "Save the Children".

Kasno sinoć, pred sami istek roka, Afganistan je napustio i posljednji konvoj snaga Sjedinjenih država, a pripadnici talibanskog pokreta, koji su 15. avgusta zauzeli Kabul, su vatrometom i pucnjavom u zrak slavili odlazak stranih snaga iz glavnog grada.

- Dok posljednji vojni avioni polijeću iz Kabula danas, tužna je istina da, zajedno sa avionima, vjerovatno odlazi i međunarodna podrška i pažnja koju je Afganistan primio u posljednjih nekoliko sedmica. No, dok ostatak svijeta ide dalje, milioni afganistanske djece večeras će ići u krevet gladni, žalosni i nesigurni u budućnost - rekao je kasno u ponedjeljak Hassan Noor, regionalni direktor grupe za Aziju.

Zvaničnik "Save the Children" pozvao je na hitnu podršku djeci u Afganistanu.

- Uz hranu, čistu vodu, sklonište, obrazovanje - ako se to ne dogodi, napori u posljednjih 20 godina zaista će biti uzaludni. Djeca i njihove porodice u Afganistanu suočavaju se sa sušom, pandemijom i oštrom zimom i nema vremena za čekanje - upozorio je Noor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.