U Australiji je zbog pandemije koronavirusa avio saobraćaj skoro obustavljen. Subotnji let bio je posebno živopisan put bez cilja.

U avionu Boeing 787-9 Dreamliner, koji je poletio sa sidnejsskog aerodroma Kingsford Smith u subotu, bilo je samo 150 putnika.

Qantas je ležerno putovanje nazvao "jedinstvenim letom avio turizma nad nekim od najpoznatijih australijskih odredišta". 

Cjelodnevni izlet u avionu koji je obično namijenjen međunarodnim letovima na velike daljine, sastoji se od više letova na maloj visini nad ključnim mjestima duž obala Novog Južnog Walesa i Queenslanda, kao i Ulurua na sjevernoj teritoriji.

Put je posada aviona isplanirala "kako bi prikazala jedinstveni australski krajolik iz drugačije perspektive i bez potrebe da se brine o kontinuiranom zatvaranju granica", navodi Qantas.

Kapetan Alex Passerini rekao je da letačke posade često prelaze ove znamenitosti kao dio uobičajenog leta na visini od 35.000 stopa (10,7 kilometara), a sada se tokom živopisnog leta avion spušta na 4.000 stopa (1.219 metara), piše Index.hr

-Usmjerit ćemo avion tako da putnici s obje strane imaju sjajan pogled, posebno na Uluru nakon što smo dobili posebno odobrenje za prelet. Bit će to zaista poseban dan i uzbuđeni smo što smo se ponovno vratili u zrak – rekao je prije polijetanja.