open-navfaktor-logo
search
Po potjernici
U Barceloni uhapšen Ado Alagić, optužen za mučenje logoraša u Gabeli kod Čapljine
Španska nacionalna policija uhapsila je u Barceloni Adu Alagića, 61-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi za ratne zločine tokom proteklog rata u našoj zemlji.
25.09.2022. u 09:57
get url
text

Španska policija ga je tražila od februara, na osnovu raspisane potjernice iz Bosne i Hercegovine. Alagića je u našoj zemlji čekalo suđenje za zločine u koncentracionom logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Konkretno, za njim se tragalo zbog mučenja u logoru gdje je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije, piše španski list El Pais.

Hapšenje odbjeglog Alagića izvršeno je 15. septembra i trenutno se već nalazi u zatvoru, nakon što je tako odlučio sud.

Alagić, koji je koristio lažni identitet, lociran je u Barceloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana. Bh. vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine, zajedno s još dvije osobe, no bio je nedostupan pravosudnim organima u našoj zemlji.

Logor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala tzv. "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i Hrvatsko vijeće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi. Rukovodioci ovog logora su ili u bjekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Alagić je već 2016. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na godinu i po zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine u ljeto 1993. godine. On je sporazumom priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

Prije potpisivanja sporazuma, svjedok Mustafa Hodžić je rekao da je u ljeto 1993. odveden u Dretelj, gdje je zatvoren s još 50-ak zatvorenika u prostoriju u bez prozora.

Hodžić se prisjetio kako ga je Ado Alagić u logoru maltretirao.

– On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gdje je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegiran položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao tući druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me. Prvi put me udarao šlaufom, drugi put kocem, a treći put kablom – kazao je svjedok.

Semir Balavac također je naveo da je viđao Alagića u Dretelju.

– Izvodili bi nas na pistu da jedemo. Onda bi nam rekli da legnemo na leđa na vruć beton. Alagić nas je tada udarao šipkom po licu, znao nas je i šamarati – kazao je Balavac.

Oba svjedoka u sudnici su prepoznala Alagića kao osobu koja ih je maltretirala u logoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.