open-navfaktor-logo
search
Državna kompanija
U Elektroprenosu BiH tvrde da nisu u minusu, od DERK-a godinama traže veću tarifu
Iako se u medijima pojavila informacija da je Elektroprenos Bosne i Hercegovine u minusu u iznosu od čak desetak miliona KM, iz ove državne kompanije tvrde da to nije istina.
02.06.2022. u 16:58
get url
text

- Kompanija Elektroprenos BiH u prošloj godini nije poslovala sa gubitkom, ostvarena je neto dobit u iznosu od 184.703 KM. Po odobrenju Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) u bilansu stanja ostvareni su dobici direktno u kapitalu od 12.605.350 KM, što je na kraju imalo za rezultat ostvarenje ukupne neto dobiti u obračunskom periodu - kazali su za Faktor u Elektroprenosu.

Ističu kako je Elektroprenos BiH strogo regulisana kompanija čiji rad reguliše DERK.

Tarifa na snazi još od 2017. godine

- Kako rad komapanije reguliše DERK, on direktno utiče i na naše poslovanje. Trenutno je na snazi tarifa iz 2017.godine. Prije tri godine pokrenuli smo novi tarifni postupak koji nije okončan te smo bili prinuđeni ponovo početkom prošle godine uputiti novi zahtjev za pokretanje tarifnog postupka. Iako je tarifom neophodno osigurati potreban prihod za efikasno, sigurno i pouzdano poslovanje kompanije, odnosno omogućiti pokriće svih razumno nastalih troškova i rashoda u poslovanju, DERK smatra da je tarifa iz 2017. godine adekvatna.

Smatramo neophodnim da DERK odobri kompaniji veći prihod od prenesene energije, odnosno veću cijenu usluga prijenosa električne energije u narednoj godini. Također, smatramo da je potrebno da DERK razmotri mogućnost i pronađe način ponovnog učešća lompanije u deklarisanom izvozu, uvođenje G komponente ili slično, kako je bilo regulisano tarifama u ranijim godinama, kada je ukupan prihod kompanije bio značajno veći - naglašavaju iz ovog javnog preduzeća.

Redovno izmirujemo sve svoje obaveze 

Tvrde da Elektroprenos redovno izmiruje sve svoje obaveze, te nema dugovanja ni prema entitetima, poreznim upravama, poslovnim partnerima, radnicima.

VEZANI TEKST - Višković: S Novalićem dogovoren plan investicija od 173 miliona KM

- Ukupno ostvareni prihod za 2021.godinu iznosi 117.873.706 KM i veći je od ostvarenih prihoda u 2020.godini za 9,71 posto. Želimo napomenuti i to da je prihod od ITC  mehanizma (Mehanizma kompenzacije između operatora prenosnih sistema) ostvaren u iznosu od  561.406 KM, što je 55,35 posto manje u odnosu na 2020.godinu i na to kompanija ne može uticati. Kumulativni stepen naplate prihoda od prenesene električne energije, prekograničnih kapaciteta i ITC mehanizama iznosi 77,83 posto - podvlače iz Elektroprenosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.