U decembru 2021. u odnosu na mjesec ranije najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u Finansijskoj i djelatnosti osiguranja za 17,6 posto, a broj zaposlenih ostao je na istom nivou, zatim u djelatnosti Stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 5,3 posto, a broj zaposlenih povećao se za 0,1 posto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti: poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 3,2 posto, a broj zaposlenih smanjio se za 3,9 posto, zatim u pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelije i ugostiteljstvo) za 1,0 posto, a broj zaposlenih smanjio se za 0,6 posto.

Najveće neto plaće u decembru 2021. imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja u iznosu od 1.964 KM, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u iznosu od 1.835 KM, dok su najmanje neto plaće imali radnici u pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelije i ugostiteljstvo) u iznosu od 576 KM.
Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za prosinac 2021. godine u Federaciji BiH iznosi 1.616 KM i nominalno je viša za 2,1 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za decembar 2021. godine nominalno je viša za 5,5 posto, a realno niža za 1,0 posto, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.