open-navfaktor-logo
search
Politika medicinskog nemara
U Gazi održan protest solidarnosti sa bolesnim palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima
U Pojasu Gaze Palestinci su održali proteste u znak solidarnosti sa zatvorenicima u izraelskim zatvorima, posebno onima koji su bolesni.
13.04.2023. u 18:02
get url
text
get url
text

Deseci ljudi učestvovali su u protestu kojeg je organizovao Komitet zarobljenika pri Koaliciji palestinskih nacionalnih i islamskih snaga uz podršku Ministarstva zdravstva u Gazi.

Protest je održan ispred zgrade Međunarodnog crvenog križa u Gazi. Fotografije bolesnih palestinskih zatvorenika, postavljene na nosila, donesene su na mjesto događaja.

Yasir Mezher, predstavnik Pokreta Islamskog džihada, izjavio je da se politika medicinskog nemara prema palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima nastavlja i da se to radi hijerarhijskom odlukom donesenom s vrha.

- Više od 700 zatvorenika u zatvorima je bolesno. Dok su 24 oboljela od raka, njih 300 treba operaciju - rekao je Mezher. 

Palestinski zvaničnik pozvao je međunarodne zdravstvene agencije da "ispune svoju odgovornost u pogledu uvjeta kojima su zatvorenici izloženi".

Portparol ministra zdravstva Esref Kudra izjavio je da su palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima izloženi proizvoljnoj praksi, politici medicinskog nemara i raznim kršenjima prava.

Istakao je da se zatvorenici suočavaju s teškim bolestima. Kudra je rekao da je pogoršano zdravstveno stanje Hidira Adnana, koji štrajkuje glađu već 68 dana, i Velida Dikka koji ima rak.

Osudio je i zadržavanje tijela preminulih zatvorenika. 

Prema službenoj palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, zadržana su tijela 11 palestinskih zatvorenika koji su preminuli u izraelskim zatvorima.

Prema palestinskim izvorima, u izraelskim zatvorima se nalazi oko 4.500 Palestinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.