open-navfaktor-logo
search
Po potjernici BiH
U Grčkoj uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića
Osam napadača Vasiljevića je metalnim šipkama pretuklo kod Parohijskog doma u Šekovićima. Vasiljević je uspio preživjeti napad, a spasili su ga ljekari UKC-a Tuzla
09.07.2019. u 10:43
get url
text

Slaviša Jurošević, koji se sumnjiči da je učestvovao u napadu na Slobodana Vasiljevića koji se dogodio 2. juna u Šekovićima, uhapšen je u Grčkoj po međunarodnoj potjernici.

Grčki mediji za vikend su objavili informaciju da je u četvrtak popodne na granici između Grčke i Sjeverne Makedonije na osnovu Interpolove potjernice "uhapšen bosanski Srbin, za kojim vlasti BiH tragaju zbog pokušaja ubistva".

Prema informacijama iz grčkog tužilaštva, osumnjičeni je počinio zločin 1. juna, kada je "u dogovoru i zajedno s drugima" napao drugog čovjeka.

Pojavivši se pred tužiocem, poricao je optužbu rekavši da je "politički motivirana".

Napad na Vasiljevića desio se 2. juna kod Parohijskog doma u Šekovićima. MUP RS-a uhapsio je sedam napadača i njima je određen pritvor, dok je osmi član te grupe Slaviša Jurošević uspio da pobjegne i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu prošle sedmice je, nakon održanog ročišta po prijedlogu Tužilaštva Istočno Sarajevo, produžilo je za još dva mjeseca pritvor za  Juroševića i još sedam osoba osumnjičenih za pokušaj ubistva Vasiljevića. 

Pritvor je produžen i Miljanu Miliću, Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Nebojši Petkoviću, Milutinu Kandiću, Goranu Čalmiću i Nebojši Ozimkoviću.

Oni se terete da su Vasiljevića čekali u uglu izvan Parohijskog doma, a kada je izašao, odmah su zaskočili i nanijeli mu veliki broj povreda, od čega je najteži bio udarac metalnom šipkom po glavi, koji je za Vasiljevića umalo bio koban.

Iako teško povrijeđen, Vasiljević je uspio preživjeti napad,a spasili su ga ljekari UKC-a Tuzla. Njegovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno.

Sud u Solunu će narednih dana odlučiti o izručenju Juroševića u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.