open-navfaktor-logo
search
Žalbe korisnika
U jeku krize zbog pandemije koronavirusa: Banke klijentima povećale naknade za održavanje računa
U jeku pandemije koronavirusa, koja će ostaviti ogromne posljedice na svjetsku ekonomiju, institucije vlasti, poslodavci i bankarski sektor iznalaze načine za saniranje tih negativnih posljedica. U Bosni i Hercegovini su banke, suprotno praksi u svijetu i vlastitim najavama o izlasku u susret pravnim i fizičkim licima, povisile naknade za održavanje računa.
01.04.2020. u 17:16
get url
text

Tako barem tvrde čitatelji Faktora, koji su našoj redakciji dostavili posljednje izvode, uz koje su dobili i obavještenje Raiffeisen banke o izmjeni visine mjesečnih naknada za vođenje računa i naknada za pakete računa.

Tako je, primjera radi, visina naknade za Comfort paket u februaru mjesecu iznosila 18.90 KM, dok je u martu ta naknada povećana na 23,90 KM.

Naknada za vođenje transakcijskog, deviznog i nerezidentnog računa je sa 10 KM mjesečno povećana na 19.90 KM mjesečno.



Slična povećanja su, tvrde čitatelji, uvele i ostale banke. Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle je u razgovoru za Faktor kazao da ne raspolaže informacijama o rastu naknada.

- Sumnjam da je to tačno i da bi neka banka sad poskupila usluge. Ni u kom slučaju im ne bi bilo pametno – kazao je Kutle.

Fotografije posljednjih izvoda, međutim, sugeriraju da je do povećanja ipak došlo.

Ranije je, podsjetit ćemo, na sastanku predstavnika Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca, Agencije za bankarstvo FBiH i banaka donesen zaključak da se omogući moratorij, odnosno odgoda plaćanja rata kredita za pravna i sva fizička lica.

Međutim, naknadno je Agencija za bankarstvo FBiH donijela odluku prema kojoj je bankama ostavljen prostor da one procjenjuju kome će dozvoliti korištenje tog moratorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.