open-navfaktor-logo
search
Presjek stanja
U Kantonu Sarajevo 117 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 117 novih slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 944 uzorka.  
04.10.2021. u 10:14
get url
text

U istom periodu, od COVID-19 infekcije su se oporavila 183 naša sugrađanina. Tri osobe su preminule od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 209 pacijenata, od kojih je 194 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10,53 posto.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 136 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 73. Na respiratoru je pet osoba, 15 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 11 na kisičkoj podršci disanju iznad 15 litara u minuti.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 716 doza vakcina, i to: 690 na Zetri i 26 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.