open-navfaktor-logo
search
Najavljena strana ulaganja
U Konjicu planiraju u 2022. godini otvoriti oko 1.000 novih radnih mjesta
Općina Konjic teži da postane zeleni grad, ostvaruje dobru saradnju s poslodavcima i ulaže u nove projekte kako bi sačuvala mlade i omogućila im što kvalitetniji život. Na području općine prisutna su ulaganja mnogih zemalja, među kojima su i Hrvatska, Srbija, Makedonija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Japan, SAD, Saudijska Arabija, Egipat, Katar i Kuvajt.
08.03.2022. u 10:10
get url
text
Igman Konjic

Potvrdio je to za Fenu konjički načelnik Osman Ćatić navodeći kako planirani priključci na autoput, klima i ambijent koji općinska uprava pruža svima koji dođu na područje te općine otvara mnoge mogućnosti za privredna društva te su industrijske zone planirane na tri-četiri nove lokacije.

- U budžetu Općine za 2022. godinu našli smo određena sredstva za aktivnu politiku zapošljavanja tako da smo kroz javni poziv bili u prilici da prema privrednicima plasiramo, zajedno s bankom koja je izabrana na javni poziv, 11 miliona maraka na način da je Općina za kratkoročne kredite finansirala kamatnu stopu 100 posto, a za dugoročne kredite do dva posto, tako da su privredna društva imala na raspolaganju 11 miliona maraka s izuzetno povoljnim kamatnim stopama – naglasio je Ćatić.

Zajedno s Udruženjem poslodavaca Konjica uradili su i istraživanje tržišta te uvidjeli nedostatak određenog kadra u privredi.

Tim povodom otvorili su i četiri nova zanimanja u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvom te pored stipendiranja studenata, Općina sada stipendira i učenike srednjih škola, i to buduće zanatlije.

- Sve su to aktivnosti kako bi zadržali mlade ljude i omogućili im što kvalitetniji život. Želja nam je da ostanu u Konjicu, da ovdje žive i rade - poručuje načelnik.

Konjic je i jedna od posjećenijih turističkih destinacija, a načelnik kaže kako je u pripremi i Strategija razvoja turizma koja bi također trebala biti završena u ovoj godini.

- Kada je u pitanju posjeta turista mislim da je ona u prošloj godini bila bolja nego u predpandemijsko vrijeme. Konjic je karakterističan po mnogo čemu, jer u isti dan možete biti na raftingu i spustiti se rijekom Neretvom, plivati u rijeci i nakon četiri, pet sati otići na planinu Prenj, na vrh Zelenu Glavu i hodati po snijegu u augustu. To je jedan interesantan spoj i zahvaljujući ponudi i proširenju ugostiteljskih kapaciteta danas imamo sve više turista koji u Konjicu ostaju više dana i tu provode svoj godišnji odmor - kazao je Ćatić.

Jedan od zacrtanih ciljeva je, kako dodaje, i da Konjic ide ka čistoj energiji i "zelenom gradu".

- Želja svih nas u Općini Konjic jeste da iskoristimo sve potencijale koji nam se pružaju i da kroz studiju dobijemo sve potrebne informacije gdje i u kojem kapacitetu možemo iskoristiti obnovljive izvore energije. Strategija potencijala obnovljivih izvora energije je već prezentovana u formi nacrta, a nakon manje dorade ići će na Općinsko vijeće i poslije njenog usvajanja dobit ćemo dinamiku plana i krenuti u realizaciju. Općina Konjic je bogata hidro, vjetro te sunčevom energijom i jedna je od rijetkih u BiH koja ima tako povoljan ambijent, ali nismo iskoristili sve one potencijale koje imamo - zaključuje Ćatić.

Zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom s lokalnim zajednicom izrazio je predsjednik Udruženja poslodavaca Općine Konjic i direktor firme Eurosjaj Jasmin Badžak, koji je rekao kako se strane investicije moraju unaprijediti postizanjem ambijenta u energetskom sektoru, u obuci ljudi i ulaganjem u mlade kadrove, kao i da se to bez zajedničkih aktivnosti ne može postići.

Dodaje kako Konjic može i mora biti zeleni grad i da će na to definitivno biti stavljen naglasak u narednom periodu.

- U ovom momentu imamo jako dobru saradnju i u nekim oblastima u kojima smo možda pioniri. S lokalnom zajednicom radimo kompletnu procjenu, studiju za obnovljive izvore energije i ubijeđeni smo da strane investicije neće doći ako ovdje ne budemo imali ambijent, i zelenu energiju i zadovoljne ljude, ali i ostalo. Konjički privrednici su otprilike 75 posto izvozno orijentisani ali to spada na 4-5 subjekata gdje prednjače metal i drvo. Dakle, za Konjic se može reći da je prioritetno izvozno orijentisan, ali strane investicije su jako bitne za pokretanje novih procesa - ocjenjuje Badžak.

Ističe kako bi novi projekti, prema analizama koje su pravili krajem prošle godine, trebali donijeti i nova radna mjesta.

- Uz pomoć lokalne zajednice, kao i federalnog nivoa koji je vlasnik elektrodistribucije mislim da ćemo mi, kao Konjic, dovesti novih 800 do 1.000 radnih mjesta u ovoj godini. Tu se prvenstveno misli na metalni sektor, dok i kolege iz turizma ne miruju, kao ni kolege iz obrade drveta – naglašava Badžak.

Da konjički privrednici uz snažnu podršku lokalne zajednice imaju snage i za nove projekte mišljenja je i Džahid Muratbegović, direktor konjičkog "Igmana", jedne od većih kompanija za proizvodnju municije na Balkanu.

Muratbegović kaže kako je Konjic u posljednje vrijeme napravio jedan veliki iskorak te da smatra kako će zajedno s načelnikom općine i ostalim privrednicima u buduće napraviti još više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.