open-navfaktor-logo
search
Zvanično saopćeno
U napadima Assadovog režima na Idlib ubijeno 17 civila
Najmanje 17 civila je ubijeno u napadima sirijskog režima na Idlib, na sjeverozapadu Sirije, saopćili su u utorak zvaničnici lokalne Civilne zaštite.
25.02.2020. u 21:24
get url
text

Snage Assadovog režima izvele su napade u centru Idliba u kojima je poginulo šest osoba, uključujući učenika i dva nastavnika.

U drugim napadima istog dana u okrugu Binnish poginula je jedna osoba, a 10 u napadu u gradu Ma'arrat Misrin. U napadima sirijskog režima na Idlib je ranjeno najmanje 12 civila.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. Istovremeno, Idlib je jedna od najčešćih meta napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te u maju 2019. pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.

Režimske snage i saveznici dosad su zauzeli pojedina područja na jugu i jugoistoku Idliba među kojima su Kefrenbude, Khan Shaikhun, Maraatinuman, Saraqib, te periferije na sjeveru i istoku Hame, ali i kote na jugu i zapadu Halepa.

U napadima režimskih i savezničkih snaga izvedenim na Idlib od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.800 civila. Od januara 2019. izbjeglo je više od 1,94 miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.