Ponedjeljak, 25.05.2020.

Francuska

U Parizu obilježena 101. godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata

FOTO: Anadolija

Godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata je obilježena polaganjem vijenaca na Spomeniku Neznanom junaku i komemoracijom ispred Trijumfalne kapije

U Parizu je održana komemoracija povodom 101. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata kojoj je prisustvovao i predsjednik Francuske Emmanuel Macron. 

Godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata obilježena je polaganjem vijenaca na Spomeniku Neznanom junaku i komemoracijom ispred Trijumfalne kapije.

Komemoraciji su osim predsjednika Macrona prisustvovali i brojni drugi zvaničnici, uključujući i bivše predsjednike Francuske Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea i gradonačelnicu Pariza Annu Hidalgo.

Macron je položio vijenac nakon čega se rukovao s francuskim vojnicima i drugim zvaničnicima.

Predsjednik Francuske se susreo i s porodicama francuskih vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, a prisustvovao je i svečanom ručku u Jelisejskoj palati s nekadašnjim francuskim vojnicima koji su se borili u operacijama u stranim zemljama.

Macron je cijelu sedmicu obilazio ratišta u sjevernoj i istočnoj Francuskoj, odajući tako počast stradalima između 1914. i 1918. godine kojih je samo u njegovoj zemlji bilo 1,4 miliona.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh