open-navfaktor-logo
search
Francuska
U Parizu obilježena 101. godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata
Godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata je obilježena polaganjem vijenaca na Spomeniku Neznanom junaku i komemoracijom ispred Trijumfalne kapije
11.11.2019. u 17:28
get url
text

U Parizu je održana komemoracija povodom 101. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata kojoj je prisustvovao i predsjednik Francuske Emmanuel Macron. 

Godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata obilježena je polaganjem vijenaca na Spomeniku Neznanom junaku i komemoracijom ispred Trijumfalne kapije.

Komemoraciji su osim predsjednika Macrona prisustvovali i brojni drugi zvaničnici, uključujući i bivše predsjednike Francuske Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea i gradonačelnicu Pariza Annu Hidalgo.

Macron je položio vijenac nakon čega se rukovao s francuskim vojnicima i drugim zvaničnicima.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Francuske se susreo i s porodicama francuskih vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, a prisustvovao je i svečanom ručku u Jelisejskoj palati s nekadašnjim francuskim vojnicima koji su se borili u operacijama u stranim zemljama.

Macron je cijelu sedmicu obilazio ratišta u sjevernoj i istočnoj Francuskoj, odajući tako počast stradalima između 1914. i 1918. godine kojih je samo u njegovoj zemlji bilo 1,4 miliona.

Pariz Prvi svjetski rat
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.