open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
U požaru u bolnici u Pekingu poginulo 29 osoba, objavljeni dramatični snimci
Broj poginulih porastao je u srijedu na 29 osoba u požaru u pekinškoj bolnici, koji je bio jedan od najsmrtonosnijih u kineskoj prijestolnici u najmanje dvije decenije, a deseci su povrijeđeni.
19.04.2023. u 09:11
get url
text

Društvene mreže prikazale su dramatične videosnimke ljudi koji koriste zavezane posteljine kako bi se spustili niz zidove i kako bi pobjegli od dima i plamena nakon što je u utorak izbio požar u bolnici Changfeng.

Na mjestu događaja mogli su se vidjeti razbijeni i spaljeni prozori, gdje je bilo mnogo policajaca, neki u civilu, saopćili su svjedoci koje je kontaktirao Reuters.

Svi osim troje od 29 poginulih bili su pacijenti, saopćili su zvaničnici na brifingu za medije u srijedu, a požar je ugašen za pola sata.

- Bilo je puno dima, mogao sam to vidjeti - kazao je stariji mještanin koji je naveo samo svoje prezime Li.

Reutersu je dao videosnimke dima koji kulja s gornjih spratova bolnice.

Vlasti istražuju najsmrtonosniji požar u Pekingu od 2002. godine, kada je u požaru u internetskom kafiću poginulo 25 osoba.

Prve provjere pokazale su da je požar, koji je većinom zahvatio krilo za kritično bolesne pacijente, izazvao zapaljivi materijal za slikanje na odjelu koji se obnavlja, rekli su zvaničnici.

Provjere Reutersa pokazale su da su do srijede mnogi postovi na društvenim mrežama kritički govorili o požaru na WeChatu bili cenzurirani ili izbrisani.

- Spasilački radovi na mjestu događaja završili su za tri i po sata, ali javnost je tek doznala da je 21 osoba poginula u požaru kada je već bilo prošlo osam navečer - napisala je jedna osoba u WeChat objavi koja je naknadno izbrisana.

- Vrlo je zbunjujuće da je malo informacija bilo poznato o požaru koji je usmrtio 21 osobu u gusto naseljenom velikom gradu poput Pekinga prije službene obavijesti - navodi se u objavi. 

Rano ujutro u srijedu 39 povrijeđenih još je u bolnici, troje u kritičnom stanju, a 18 u ozbiljnom, rekli su zvaničnici na brifingu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.