open-navfaktor-logo
search
Bogataški kvart
U Rimu pronađene ubijene prostitutke, policija traga za potencijalnim serijskim ubicom
Policija u glavnom gradu Italije, Rimu, traga za mogućim serijskim ubicom nakon što su tijela tri žene pronađena u dva stana u luksuznoj četvrti Prati, piše The Guardian.
18.11.2022. u 19:08
get url
text

Dvije žene, obje seksualne radnice kineskog porijekla, za koje se vjeruje da su bile starosti između 40 i 50 godina, pronađene su izbodene nasmrt u stanu u pomenutoj četvrti. 

Portir zgrade prijavio je jučer ujutro policiji da je na pragu stana pronašao tijelo jedne od ubijenih žena, dok je drugo tijelo pronađeno u stanu.

Tijelo Kolumbijke, identificirane kao Marta Castano Torres, također seksualne radnice koja je izbodena nasmrt, pronašla je njena sestra u podrumskom stanu u obližnjoj ulici.

Ubodne rane na grlu, na prsima i leđima

Na tijelima Kineskinja, koje još nisu identificirane, pronađene su ubodne rane na grlu, na prsima i leđima. Izvor blizak rimskoj policiji rekao je da istražitelji rade na teoriji da je žene ubila ista osoba.

Vjeruje se da je 65-godišnja Torres, za koju italijanski mediji pišu da je radila kao seksualna radnica kako bi uzdržavala svoju kćer, ubijena prije druge dvije žrtve.

Ubistva su se dogodila nekoliko stotina metara od italijanskog vrhovnog suda, u bogataškom kvartu u kojem je posljednjih godina došlo do rasta kriminalnih mreža koje vode poslove prostitucije iz stanova.

Ova ubistva su potaknula pozive da prostitucija postane regulirana profesija u Italiji kako bi se zaštitile seksualne radnice.

Italija dopušta uličnu prostituciju, ali organizirana prostitucija i bordeli još nisu legalizirani. 

- Ova ubistva su nešto užasno - rekla je za Guardian Ermina Gbido iz Odbora za građanska prava prostitutki, neprofitne organizacije koju su osnovale seksualne radnice 1982. godine kako bi se borile protiv trgovine ljudima u seksualne svrhe i podržale osobe koje su u toj profesiji.

Posao prostitucije u stanovima snažno ukorijenjen

Dodala je da je očigledno da postoje kriminalne mreže koje upravljaju seksualnim radnicama u stanovima, iskorištavaju ih i tjeraju da idu od stana do stana, radeći do sitnih sati u noći. 

- Ovo je gadan i težak posao. Ali također moramo shvatiti da postoje oni koji žele raditi ovaj posao, ali ga ne mogu raditi na sigurnom mjestu jer zakoni to ne dozvoljavaju - rekla je Gbido.

Federico Rocca, vijećnik u Rimu ispred stranke Braća Italije, ekstremno desne stranke premijerke Giorgie Meloni, rekao je da je posao prostitucije u stanovima snažno ukorijenjen i da se odvija u svakom okrugu grada Rima.

- Tri osobe su izgubile život, brutalno ih je ubio mogući naručilac. Moramo pričekati ishod istrage, ali postoji tuga zbog sudbine žrtava, a istovremeno i bijes jer smo opet čekali da se dogodi nešto ozbiljno kako bismo srušili zid licemjerja koji okružuje fenomen prostitucije u stanovima koji je raširen u ovoj zemlji - izjavio je Rocca za italijanske medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.