open-navfaktor-logo
search
Uhapšen i bh. graničar
U toku akcija Granične policije BiH protiv krijumčara koji su iz Srbije u BiH prebacivali migrante
Policijski službenici Granične policije BiH na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realiziraju operativnu akciju kodnog naziva "Boat", tokom koje se obavljaju pretresi na 11 lokacija koje koristi 11 osumnjičenih osoba.  
04.11.2020. u 12:10
get url
text

Iz Granične policije BiH ističu kako je navedene aktivnosti provode pod nadzorom Tužilašva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane grupe počinile krivično djelo "udruživanje radi činjenja kaznenih djela", a u vezi s krivičnim djelima "krijumčarenje ljudi", "krijumčarenje" te "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", na način da su organizirano iz Srbije u BiH krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog podrijetla, s namjerom da oni budu dalje prokrijumčareni prema državama Evropske unije, te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

VEZANI TEKST - Međunarodna akcija "Best": SIPA i MUP RS-a pretresaju šest lokacija u Zvorniku, na meti krijumčari migranata

Provođenjem mjera i radnji policijski službenici Granične policije BiH utvrdili su da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne grupe prokrijumčarili više od sto nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist nanoseći štetu budžetu BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku te novac koji potječe iz obavljanja krivičnog djela. Uz predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog krivičnog djela, tokom čega je privremeno oduzet i jedan pištolj.

Određeni broj osoba je uhapšen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinici granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić naglasio je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala.

- Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprečavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ustrajni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine krivična djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv njih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom - poručio je Galić, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.