open-navfaktor-logo
search
Opijala se i dernečila
"Ubica dječijeg lica": Pušila dvije kutije cigareta na dan, u ring ušla kako bi smršala, a sada je zvijezda
Shannon Courtenay aktuelna je bokserska prvakinja Velike Britanije u poluteškoj kategoriji.
06.05.2020. u 21:28
get url
text

Ali, ne tako davno bila je daleko od zvijezde, a u ring je ušla sasvim slučajno...

Prije pet godina radila je u kafiću, pušila dvije kutije cigareta dnevno, opijala se na dernecima. Boks je otkrila da bi smršala, što je bio prvi korak na putu ka novom životu za kojim je tada tragala.

- Našla sam boks i boks je pronašao mene. I sve dogodilo u pravom trenutku - otkrila je za BBC, dodavši:

- Htjela sam samo smršati, pa sam se prijavila u jedan bokserski klub. Poslije prvog dana u klubu sve se promenilo. Izašla sam iz sale, bacila cigarete u veliku kantu pored ulaza i od tada nisam više zapalila. Otišla sam kući napravila salatu sa piletinom za večeru, što je bilo nevjerovatno za mene.

Iako je bila neiskusna, njeni treneri, obožavaoci i promoteri ubrzo su primijetili sirovu snagu i agresivan, napredni stil borbe. Nakon amaterskog debija dobila je nadimak "Ubica dječijeg lica", a tri godine nakon prve borbe, potpisala je profesionalni ugovor.

- Znala sam da će mi lice odgovarati za boks - šali se Shannon Courtenay, dodavši:

- Ženski boks je posljednjih godina bio na vrhuncu zahvaljujući uspjehu zlatne olimpijske medalje Irske i svjetske prvakinje Katie Taylor, najatraktivnije bokserke danas, i Britanke Nicole Adams, prve koja je osvojila boksersku zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

U ovom sportu je relativno nova, ali ima impresivan omjer pobjeda i poraza - 5:0.

- Moje tijelo je svježe. Nisam toliko pohabana kao što su možda neke druge, jer sam u ovome tek četiri, pet godina - zaključila je Shannon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.