open-navfaktor-logo
search
Amerikanci tvrde
Ubijen sin Osame bin Ladena
Posljednju javna poruka Hamze bin Ladena objavila je al Qaeda prošle godine, a uključivala je prijetnje Saudijskoj Arabiji i pozive građanima arapskog poluotoka da se pobune protiv njihovih lidera
31.07.2019. u 20:59
get url
text

Sjedinjene Američke Države objavile su obavještajne informacije da je sin i potencijalni nasljednjik vođe al Quaede Osame bin Ladena, Hamza bin Laden, mrtav, što je prvi objavio NBC News citirajući trojicu američkih zvaničnika.

Njihovi izvori nisu željeli govoriti o detaljima kada je i kako umro sin vođe zloglasne terorističke organizacije, ni je li američka vojska odigrala ulogu u tome.

NBC News podsjeća da je Hamza bin Laden posljednji put u javnosti viđen na snimci koju je objavila al Qaida prošle godine, a u kojoj je prijeti Saudijskoj Arabiji te je pozivao tamošnji narod na revolt protiv režima vladajuće dinastije.

Vjeruje se da je Hamza bin Laden rođen 1989. godine. Njegov otac je 1996. napustio rodnu Saudijsku Arabiju te je utočište našao u Afganistanu odakle je proglasio rat Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je prethodno bio saveznik. Hamza se kao dječak pojavljivao na nekim video obraćanjima koje je snimao njegov otac Osama.

Posljednju javna poruka Hamze bin Ladena objavila je al Qaeda prošle godine, a uključivala je prijetnje Saudijskoj Arabiji i pozive građanima arapskog poluotoka da se pobune protiv njihovih lidera.

Osamu bin Ladena 2011. godine ubili su američki marinci u Pakistanu.

Hamza tada nije bio u društvu svog oca, ali otkriveni su dokumenti koji su sugerirali da ga je Osama kanio postaviti za svog nasljednika na čelu terorističke mreže.

U februaru ove godine američki State Department je raspisao nagradu od milion dolara za bilo kakve informacije na temelju kojih bi mogli locirati Hamzu, kojeg su tada opisali kao "vođu al Qaide u nastajanju" koji je već prijetio Americi i njenim saveznicima.

U Bijeloj kući nisu htjeli službeno komentirati informacije o Hamzinoj navodnoj smrti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.