open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Ubistvo Mehmeda Ramića: Uskoro suđenje Jašareviću, Imamoviću i Zuki, Kabaš i dalje nedostupan
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Amela Jašarevića zbog ubistva Mehmeda Ramića Meše, počinjeno u decembru prošle godine u pucnjavi na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići.
09.09.2022. u 12:14
get url
text

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva KS, Jašarević se tereti za krivično djelo ubistvo u saizvršilaštvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, za koje je zaprijećena zatvorska kazna od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora. Osim njega, za ubistvo Ramića sumnjiči se i Adel Kabaš, zvani Dasta, koji je nakon pucnjave pobjegao i sve od tada nalazi se u bjekstvu, kako se pretpostavlja van granica BiH.

Jašarević se, pored ubistva, tereti i za neovlaštnu proizvodnju i promet opojnih doga, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije ili eksplozivnih materija.

Optužnicom su također obuhvaćeni Edin Imamović i Igor Zuko, koji su optuženi za pomoć počiniocu nakon krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Novi detalji ubistva na Pofalićima: Pucano iz dva vozila, uhapšen vozač auta kojim je pobjegao Kabaš?

Kako je navedeno u optužnici, Amelu Jašareviću na teret se stavlja da je 12. decembra prošle godine, oko 21.15 sati, na pomenutoj raskrsnici koja se nalazi na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici, u prisustvu većeg broja građana i automobila, iz "VW golf 7" ispalio više hitaca u pravcu "peugeota", kojim je upravljao Mehmed Ramić, nakon čega je i Adel Kabaš, koji je bio u drugom "golfu 7", kojim je upravljao Edvin Imamović, također ispalio više hitaca u pravcu "peugeota" u kojem se nalazio Ramić, koji je tom prilikom zadobio više povreda usljed kojih je preminuo u roku od nekoliko minuta.

Jašarević se također tereti da je, zajedno sa Kabašem, u proteklom periodu pa sve do 23. decembra prošle godine, na području Kantona Sarajevo, zajedno nabavio i držao supstance koje se nalaze na listi opojnih droga, psihotropnih tvari biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a u namjeri sticanja nezakonite koristi preradom i prodajom opojnih droga konzumentima na području Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - U stanu koji je koristio Amel Jašarević pronađena veća količina oružja, opojne droge, policijske uniforme

Također, nabavili su veću količinu vatrenog oružja, pa je u toj namjeri Jašarević sklopio Ugovor o najmu stana u Sarajevu, koji su koristili kao sigurno skladište opojnih droga, vatrenog naoružanja i eksplozivne materije. Ovi predmeti nađeni su i oduzeti prilikom pretresa stana koji su pripadnici MUP-a KS obavili 23. decembra 2021. tokom istrage ubistva Ramića.

Imamović se tereti da je kobne večeri, znajući za prethodni sukob Kabaša i Ramića, upravljao vozilom "golf" iz kojeg je Kabaš sa mjesta suvozača pucao na Ramića, nakon čega je napustio mjesto događaja i odvezao Kabaša prema Lukavici, dok se Zuko tereti da je u to vrijeme izašao iz "golfa" u kojem je bio Jašarević, te sa trotoara posmatrao kako Jašarević i Kabaš pucaju u Ramićevo vozilo. Nakon toga, prema optužnici, pomogao je Kabašu da pobjegne, tako što je vozilom "passat" pokupio Kabaša u Lukavici i prevezao ga njime do Bileće.

VEZANI TEKST - Traži se: Adel Kabaš, zvani Dasta, "osvanuo" na crvenoj Interpolovoj potjernici

- Postupajuća tužiteljica predložila je sudu saslušanje 20 svjedoka, 12 vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza, kao i oduzimanje predmeta koji se mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku. Uz optužnicu je dostavljen i prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom Jašarević Amelu, jer i dalje egzistiraju opći i posebni uslovi zbog kojih je pritvor određen i kasnijim rješenjima produžavan, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela za koje ga tereti ovo Tužilaštvo - naveli su iz Tužilaštva KS.

Iz Tužilaštva su napomenuli da optužnica protiv Kabaš Adela nije mogla biti podignuta, budući da je i dalje nedostupan organima krivičnog gonjenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.