Nakon što se u pojedinim medijima pojavila informacija da je predsjednik Vrhovnog suda FBiH izdao naredbu prema kojoj je zabranjeno Sudskoj policiji u FBiH da od MUP-a KS preuzimaju osumnjičene u istrazi za ubistvo policajaca bez adekvatne medicinske dokumentacije, iz kabineta predsjednika Vrhovnog suda FBiH za Faktor je decidno rečeno da nikakva naredba u ovom smislu nije izdata.

Naime, proteklih dana na društvenim mrežama, ali i nekim portalima kruže fotografije muškarca koji je navodno pretučen u MUP-u KS, a nakon hapšenja u istrazi koja se dovodi u vezu sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Uz ove fotografije je navedeno kako su upravo one bile povod da Milorad Novković, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, izda naredbu sudskim policajcima da ne preuzimaju osumnjičene bez medicinske dokumentacije. 

Edin Vehabović, pomoćnik glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH, za Faktor je kazao kako ovi navodi nisu istiniti.

- Nikakva naredba nama nije izdata. U našem radu postoji određena procedura prema kojoj uz osumnjičenog, ukoliko on ima bilo kakve vidne povrede na tijelu ili se žali na druge zdravstvene probleme, nužno ide i medicinska dokumentacija. To važi u svakom pojedinačnom slučaju. Nikakve posebne naredbe u odnosu na ovu ili bilo koju istragu nije bilo - kazao je Vehabović za Faktor.

Ipak, neki mediji pišu kako  su "uhapšeni Srbi žrtve MUP-a KS te da su prebijani po vjerskoj i nacionalnoj osnovi". Tako je samoprozvani novinar Josip Šimić, čovjek koji se spominje u brojnim pravosudnim slučajevima, naprije ustvrdio da je Srećko Trifković, jedan od uhapšenih i pritvorenih u spomenutoj istrazi teško pretučen te da je zbog toga i ročište na kojem se odlučivalo o pritvaranju Trifkovića zatvoreno za javnost. Međutim, ono što je autorima pojedinih tekstova nepoznato jeste da su novinari bili u sudnici sa Trifkovićem koji uopće nije imao vidljive povreda na sebi te da je suđenje za javnost zatvoreno naknadno iz sasvim drugih razloga. Isti je slučaj i sa Slavenom Dakićem koji je također bio u sudnici i na ročištu, a na sebi uopće nije imao vidljivih povreda, iako je Šimić ustvrdio da je brutalno izudaran.

Slaven Dakić smješten je u pritvorsku jedinicu KPZ-a Sarajevo, a kako nam je potvrdio direktor ovog zavoda Faruk Zubčević, odnos prema pritvoreniku je više nego korektan. Kako je istakao, nikakvih povreda niti premlaćivanja u njegovom slučaju nije bilo. 

Da u slučaju hapšenja osumnjičenih u istrazi ubistva policajaca nisu korištena sredstva prinude niti su prekoračena ovlaštenja za Faktor je potvrdio i Mevludin Halilović, komesar MUP-a KS. U toj policijskoj agenciji, kako je rečeno Faktoru, postoji i dokumentacija koja dokazuje da ništa nije urađeno mimo standardnih procedura i zakona. Kako su nam rekli u sarajevskoj policiji, oni su ogorčeni pisanjem pojedinih medija, a u kontekstu cijele ove priče o "premlaćivanju uhapšenih" i činjenicom da se sve pokušava iskonstruisati na štetu MUP-a. Naročito su u sarajevskoj policiji ogorčeni time da im se nanosi šteta tvrdnjama kako su brutalno postupali prema uhapšenima samo zbog njihove nacionalnosti. 

Ipak, standardna je procedura da se unutar policije provjere ovakvi navodi, ma koliko oni bili očito neistiniti, što će i biti urađeno, rečeno je Faktoru u razgovoru sa uposlenicima MUP-a.