open-navfaktor-logo
search
Nakon negodovanja
Ugašena "Islamska karta" u Austriji
Digitalna karta pod nazivom "Islam-Landkarte (Islamska karta)", koja je sadržavala detaljne informacije o muslimanskim institucijama u Austriji, isključena je zbog ozbiljnih reakcija iz različitih krugova i kritika da su ovim projektom označene muslimanske institucije.
03.06.2021. u 12:21
get url
text

Dokumentacijski centar za politički islam, koji je uspostavila vlada austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, ranije je naložila profesoru sa Univerziteta u Beču Ednanu Aslanu i njegovom timu da sačine "digitalnu kartu". Aplikacija je sačinjena, no trenutno je stavljena van funkcije.

Aslan je, oglasivši se na web-stranici "www.islam-landkarte.at", izrazio žaljenje što je ovaj projekat izazvao političke kontroverze i što su ga neke krajnje desne grupe zloupotrijebile. Tvrdi da je njegov cilj bio izraditi studiju koja se bavi svim aspektima različitih islamskih grupa u zemlji, ne govoreći o tome da li je digitalna karta potpuno ukinuta ili će raditi na drugačiji način.

Iz državnih institucija, koje trenutno ne rade zbog državnog praznika, nije bilo oglašavanja o tome da li upotreba aplikacije ukinuta. Nakon što je digitalna karta postala dostupna 27. maja, grupe krajnje desnice na mnogim su džamijama istakle natpise s antiislamskim porukama.

Dokumentacijski centar za politički islam, koji je osnovan pod vodstvom koalicione vlade Austrijske narodne stranke desnog centra (ÖVP) i stranke Zelenih, podijelio je s javnošću digitalnu kartu pod nazivom "Islam-Landkarte", a koja sadrži detaljne informacije o različitim organizacijama poput 600 džamija i edukativnih centara koji pripadaju muslimanima, kao i njihovih svjetonazora, menadžera i adresa.

Pojedini krugovi su digitalnu kartu ocijenili diskriminatornom, odnosno da prikazuje muslimane kao potencijalne kriminalce. Navode da ovaj projekat liči na stavljanje oznake i da je vlada, koja je bila preplavljena istragama korupcije, kao izlaz iz takve situacije još jednom pokušala manipulirati društvom putem muslimana.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.