open-navfaktor-logo
search
Završena istraga
Uhapšen državljanin BiH koji je pljačkao taksiste u Hrvatskoj
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke završili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog sumnje u počinjenje četiri kaznenog djela Razbojništvo i tri kaznena djela Protupravno oduzimanje slobode.
08.02.2020. u 15:41
get url
text

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni 4. jula 2019. godine, s namjerom da protupravno oduzme tuđu pokretnu stvar, ušao u dvorište objekta koji koristi oštećeni za stanovanje, prišao te zaprijetio mu vatrenim oružjem da preda novac iz torbe, nakon što je to oštećeni odbio, osumnjičeni ga je udario, s tim oružjem, u predjelu glave da bi pri tome otuđio novac i mobitel koji se nalazio na obližnjem stolu.

Nadalje je utvrđeno kako je osumnjičeni 11. januara 2020. godine oko 18.30 sati, u blizini ugostiteljskog objekta u Bolničkoj cesti, ušao u taksi vozilo te zatražio oštećenog da ga odveze na zadanu lokaciju. Tokom vožnje, osumnjičeni je iz jakne izvadio vatreno oružje te zaprijetio da mu preda novac. Iz straha za vlastiti život, oštećeni je to i učinio. Potom mu je naredio da zaustavi vozilo, obojica su izašli van i pri tome mu je osumnjičeni otuđio ostatak novca. Dalje prijeteći, naredio mu je da ga dalje vozi na zatraženu lokaciju, što je on opet iz straha i učinio. Po dolasku na zatraženu lokaciju, zaustavio se na njegov zahtjev, da bi se potom osumnjičeni udaljio.

Sljedećeg dana, 12. januara oko 15.30 sati na Trgu Luke Botića, zaposlenica obližnjeg restorana, na zahtjev osumnjičenog, pozvala je taksi vozilo. Odmah po dolasku, osumnjičeni je sjeo na stražnje sjedalo i zatražio prijevoz do Petrinje. Tokom vožnje, osumnjičeni je opet kao i prethodnog dana, uz prijetnju vatrenim oružjem zatražio novac i mobitele, a što mu je oštećeni iz straha za vlastiti život i dao. Dolaskom do bližnjeg Graničnog prijelaza Maljevac, naredio je oštećenom da zaustavi vozilo da bi pri tome osumnjičeni izašao i udaljio se s otuđenim novcem te dva mobitela.

Ubrzo po počinjenju prethodnih kaznenih djela, samo dva dana kasnije, 14. januara 2020. godine oko 17.30 sati, osumnjičeni je na autobusnom kolodvoru u Karlovcu ušao u taksi vozilo, a koje je na njegov zahtjev ranije pozvala zaposlenica obližnjeg ugostiteljskog objekta. Tom prilikom osumnjičeni je zatražio vožnju do Zagreba. Dolaskom do Draganića, tokom vožnje, osumnjičeni je izvadio oštar predmet te prijeteći otuđio, mobitel, tablet, sunčane naočale i novac. Dolaskom u uži dio Zagreba, naredio je zaustavi vozilo, da bi se pri tome udaljio sa sobom odnoseći otuđene predmete i novac, saopćeno je iz zagrebačke policije.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 23.570 kuna (oko 3.161 eura).
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog 44-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.