open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal i droga
Uhapšeni u akciji "Hornet": Za dva mjeseca produžen pritvor Bogućaninu i Drakulu
Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta, donio je rješenje, kojim je za još dva mjeseca produžen pritvor Amelu Bogućaninu i Bojanu Drakulu, a koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Hornet" zbog organizovanog kriminala u vezi s trgovinom narkoticima.
16.01.2023. u 12:15
get url
text

Kako je saopćio Sud Bosne i Hercegovine, prihvaćen je prijedlog Tužilaštva BiH i pritvor osumnjičenima produžen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i zbog posebnih pritvorskih razloga, odnosno opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

Pritvor po ovom rješenju može trajati do 13. marta ili do nove odluke Suda. 

Akcija "Hornet" provedena je u nastavku operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom, a proveli su je pod nadzorom Tužilaštva pripadnici MUP-a KS i MUP-a RS-a, na području Sarajeva i Foče, kada je privedeno ukupno šest osoba.

- U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe ljudi, pa su tako kontinuirano u periodu od 2019. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojnih droga sa područja Crne Gore na teritorij Bosne i Hercegovine, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH. Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni bili višestruko povezani sa organizovanim grupama narko-kriminala sa područja BiH, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.