Droga je otkrivena prilikom pregleda i kontrole putničkog motornog vozila "audi", bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Bihaća.

Nositelj ove aktivnosti je Granična policija BiH, a droga je otkrivena u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Vozilom je upravljao V. M. (1996), državljanin Bosne i Hercegovine.

- Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, o događaju su obaviješteni dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Bihaću, prema čijim je naredbama V. M. lišen slobode i izvršen pretres vozila - naveli su iz GPBiH.

Kako su naveli u saopćenju, osim 16 kilograma opojne droge marihuane, otkrivena je i manja količina opojne droge kokain, kao i određena količina novca.

- Navedeni i drugi  predmeti koji su korišteni kao sredstvo izvršenja krivičnog djela su privremeno oduzeti. Osumnjičeni V. M. će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, biti predat Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.  

Pripadnici Granične policije BiH u narednom periodu nastavit će s daljnjim aktivnostima u vezi s navedenim događajem- zaključili su iz GPBiH.