open-navfaktor-logo
search
"Crno tržište"
UIO BiH: Oduzete cigarete i duhan vrijedni 23.619 KM
Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na području Foče privremeno su oduzeli 4.276 paklica cigareta i 7,75 kilograma duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena "crnom tržištu" u BiH iznosi 23.619 KM.
08.11.2020. u 12:54
get url
text

Kako je saopćeno iz UIO službenici uprave pojačali su kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom COVID-19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba.

- Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče. Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu. Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinioca bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH - stoji u saopćenju iz UIO BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.