open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće
Ukinuto rješenje o pritvoru Darku Elezu, neće mu se suditi za "Lutku"
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine prihvatilo je žalbu Darka Eleza i njegovog advokata Senada Krehe na rješenje kojim mu je određen pritvor u trajanju od mjesec, a nakon što je izručen iz Srbije u BiH. 
12.03.2021. u 17:54
get url
text

Kako je za Faktor potvrdio advokat Kreho, Vijeće je donijelo odluku kojom je ukinuto prethodno rješenje te vraćeno sutkinji za prethodni postupak Enidi Hadžiomerović, a u kojem se navodi da se on ne može teretiti za ono što je obuhvaćeno optužnicoom u predmetu "Lutka", kao ni za krivična djela ugrožavanje sigurnosti (prijetnje načelniku PU Istočno Sarajevo Branimiru Šehovcu), a za što je Ministarstvo pravde Srbije svojim rješenjem dalo garanciju.

Predmet je formalno ponovo vraćen sutkinji Hadžiomerović, a Kreho smatra da će mu ponovo biti određen pritvor, s tim da se neće spominjati ova djela.

Elez se zvanično sumnjili za ubistva Siniše Miličevića Tigra u Istočnom Sarajevu, dva pokušaja ubistva u Bijeljini, te tri djela iznude.

VEZANI TEKST - Čampara: "Svjedocima je rekao da će pobiti sve koji su dobri s Đokom"; Elez: "Jedva čekam te svjedoke"

Kako se moglo čuti na ročištu za pritvor održanom prošle sedmice od tužioca Dubravka Čampare, Tigrov "grijeh" je to što je bio "dobar" sa Đorđom Ždralom, Elezovim zakletim neprijateljem, a nekadašnjim kumom, koji u Foči služi 20-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini 2000. godine.

Kako je kazao tužilac, među 35 svjedoka, "koji su svi redom tražili mjere zaštite jer se nenormalno boje" je i jedan koji je kazao kako mu je Elez lično rekao da će "sve pobit ko je dobar s Đokom, od Miće, Škobe, a i Tigar će doći na red".

Elez je ubistvo Miličevića na ročištu negirao, kazavši da ubijenog uopće i ne poznaje, kao i ostala djela koja mu se stavljaju na teret.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.