open-navfaktor-logo
search
Zastrašujući iskazi svjedoka
Ukrajina optužila: Ruske snage koristile djecu kao živi štit u više gradova
Ukrajina je optužila Rusiju da koristi djecu kao živi štit pri pregrupiranju svojih snaga, kako se pojavljuju prvi zastrašujući iskazi svjedoka iz novooslobođenog grada Buče u blizini Kijeva.
03.04.2022. u 11:43
get url
text

Ukrajinski državni tužilac prikuplja dosije tvrdnji o ruskoj upotrebi djece kako bi izbjegli vatru kada se povlače iz glavnog grada Ukrajine i drugim mjestima.

Rečeno je da su djeca bila postavljena ispred tenkova u selu Novi Bikiv, blizu opkoljenog grada Černihiva.

VEZANI TEKST - Buča je nova Srebrenica: Stotine tijela ubijenih na ulicama, mnogima ruke vezane na leđima

Nadalje se navodi da su djeca uzeta kao taoci na brojnim žarištima sukoba širom zemlje kako bi se osiguralo da lokalno stanovništvo ukrajinskim snagama neće dati koordinate kretanja neprijatelja, prenosi The Guardian.

- Slučajevi korištenja djece kao "pokrića" zabilježeni su u Sumskoj, Kijevskoj, Černjigovskoj, Zaporoškoj oblasti - rekla je Ljudmila Denisova, ukrajinski ombudsman za ljudska prava.

Pukovnik Oleksandr Motuzyanyk, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da slučajeve istražuje glavni državni tužilac, ali nije mogao dati više detalja.

- Neprijatelji koriste ukrajinsku djecu kao živi štit kada pokreću svoje konvoje - kazao je. 

Naveo je i da su ruski vojnici koristili ukrajinsku djecu kao taoce, stavljajući ih u svoje kamione kako bi zaštitili svoja vozila pri kretanju.

- Zabilježeni su slučajevi brutalnog ponašanja prema maloljetnicima, dokumentovani od strane ukrajinskih i međunarodnih institucija, a želimo da istaknemo da će informacije u svakom slučaju biti date nacionalnim krivičnim sudovima, a okupatori će biti privedeni pravdi za svaki vojni i ratni zločin koji počine - dodao je.

Ukrajinski glavni tužilac rekao je da je najmanje 412 djece povrijeđeno ili ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu, započete 24. februara, od kojih je 158 mrtvih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.