open-navfaktor-logo
search
Agresija
Ukrajina: Rusi mobilisali 500.000 ljudi, veliku ofanzivu mogli bi početi 24. februara
Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da Rusija priprema novu veliku ofanzivu i upozorio da bi ona mogla početi već 24. februara.
02.02.2023. u 08:36
get url
text

Naveo je da je Moskva prikupila hiljade vojnika i da bi mogla da "pokuša nešto" da obilježi godišnjicu početka invazije prošle godine, kao i ruski praznik branilaca domovine posvećen ruskoj vojsci 23. februara. Reznikov je rekao da je Moskva mobilisala oko 500.000 vojnika za potencijalnu ofanzivu, piše BBC.

U septembru prošle godine je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio opću mobilizaciju oko 300.000 regrutovanih vojnika, za koju je rekao da je neophodna da bi se osigurao "teritorijalni integritet zemlje".

Reznikov sugeriše da bi stvarna brojka mobilisanih mogla biti daleko veća.

- Zvanično su najavili 300.000, ali kada vidimo trupe na granicama, prema našim procjenama to je mnogo više - rekao je on francuskoj televiziji BFM. BBC navodi da nije mogao samostalno provjeriti ovu brojku.

Uprkos nekim teškim borbama u istočnom regionu Donbasa, rat je ušao u pat poziciju u posljednjih nekoliko meseci otkako je Ukrajina vratila južni grad Herson pod svoju kontrolu. Sa izuzetkom ruskog zauzimanja ukrajinskog grada Soledara, nijedna strana nije napravila veći teritorijalni napredak.

Ali ruska proljetna ofanziva - i ukrajinska kontraofanziva - već dugo se smatraju vjerovatnim. Američki Institut za proučavanje rata (ISW) nedavno je saopćio da bi Moskva mogla nastojati da preduzme odlučnu akciju i pokrene veliku ofanzivu na istoku.

Reznikov je rekao da će ukrajinski komandanti nastojati da stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu uoči ruskog napredovanja o kome se pričalo.

- Vjerujem da 2023. godina može biti godina vojne pobjede - rekao je on, dodajući da ukrajinske snage ne smiju izgubiti inicijativu koju su postigle posljednjih mjeseci.

Njegovi komentari stižu u trenucima kad ukrajinski obavještajci tvrde da je ruski predsjednik Putin naredio svojim snagama da zauzmu istočnu regiju Donbas do kraja proljeća. No, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da nema indikacija da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na osvajanje istočnih regija Ukrajine.

- I dalje aktivno nabavljaju nova oružja i još municije. Jačaju vlastitu proizvodnju, ali i nabavljaju još oružja od drugih autoritarnih država poput Irana i Sjeverne Koreje - rekao je Stoltenberg, te dodao:

- No, ono što je najvažnije, ne vidimo nikakvih znakova da je predsjednik Putin promijenio cilj ove invazije - kontrolu nad Ukrajinom. I sve dok je tako, moramo biti spremni na dug sukob.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.